Sport Centar

Iznos koji je stekao izvlačenjem novca iz Dinama: Mamić mora platiti 3,3 miliona eura u roku od osam dana

Županijski sud u Osijeku izdao je na ime bivšeg čelnika zagrebačkog DInama Zdravka Mamića platni nalog za plaćanje oduzete imovinske koristi.

Iznos koji je stekao izvlačenjem novca iz Dinama: Mamić mora platiti 3,3 miliona eura u roku od osam dana

Županijski sud u Osijeku izdao je na ime bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića platni nalog za plaćanje oduzete imovinske koristi.

Riječ je o iznosu od 25.539.718,70 kuna (oko 3,3 miliona eurea) te još 10.000 kuna paušalnog iznosa koje Mamić mora platiti u roku od osam dana, stoji na oglasnoj ploči suda. Radi se o iznosu koji je Mamić, kako ga se tereti, stekao izvlačenjem novca iz Dinama.

Ako to ne učini, naplata će se izvršiti prinudnim putem, a u slučaju nenaplativosti novčane kazne, ova kazna bit će zamijenjena kaznom zatvora.

USKOK se danas oglasio o bijegu Zorana Mamića, Zdravkovog brata, u BiH. U njihovom saopštenju se navodi:

“Zbog interesa javnosti, te povodom brojnih upita novinara o razlozima nepredlaganja mjera opreza u aktualnom kaznenom postupku, navodimo da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga. (22. 4. 2021.)

Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran.

Nadalje, prema odredbi članka 98. stavka 5. Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva.

U konkretnom slučaju, tijekom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Osim toga ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Republici Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnost zbog koje je često napuštao Republiku Hrvatsku te se u nju vraćao.

Cijeneći sve naprijed navedeno, sama činjenica da imenovani ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega iz članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora.

Posebno ističemo da, sukladno važećim odredbama Zakona o kaznenom postupku, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora onda nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza”, stoji u saopštenju.

Braća Mamić, bjegunci od hrvatskog pravosuđa, danas su snimljena kako treniraju u teretani u Međugorju. Nakon treninga Zoran Mamić je sjeo u luksuzni Mercedes S400 njemačkih tablica i otišao, ali ne u Hrvatsku.

Podsjetimo, braća Mamić pravomoćno su osuđena za izvlačenje novca iz nogometnog kluba Dinamo pred osječkim sudom. Zdravku Mamiću Vrhovni sud je pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora, a Zoranu Mamiću je kaznu smanjio na četiri godine i osam mjeseci. Obojica imaju hrvatsko, ali i državljanstvo BiH.

Prvi je u BiH pobjegao Zdravko Mamić, a onda i njegov brat Zoran, koji je zatražio da u našoj državi služi zatvorsku kaznu.

gnkdinamouskokzdravko mamicZoran Mamic
KOMENTARI

KOMENTARI