Sport Centar

Iznenađeni i uvrijeđeni: Na novoj rang listi EHF-a uopšte nema Bosne i Hercegovine!

Nova šokantna odluka Evropske kuće rukometa (EHF). Na najnovijoj rang listi evropskih država Bosne i Hercegovine uopšte nema na spisku od 30 zemalja.

Iznenađeni i uvrijeđeni: Na novoj rang listi EHF-a uopšte nema Bosne i Hercegovine!

Nova šokantna odluka Evropske kuće rukometa (EHF). Na najnovijoj rang listi evropskih država Bosne i Hercegovine uopšte nema na spisku od 30 zemalja.

EHF je objavila ranking država Evrope čiji će se klubovi takmičiti u rukometnoj Ligi šampiona za sezonu 2020/21, koja bi zvanično trebala da počne 1. jula ove godine, kao i o drugim takmičenjima pod njenim okriljem, prenosi Mondo.

Najbolji plasman na listi ostvarila je Francuska sa 139.33 boda, s obzirom da je u međunarodnim takmičenjima EHF-a imala pet predstavnika i ostvarila najbolje rezultate. Na drugom mjestu je Njemačka, takođe sa pet predstavnika, ali nešto slabijim bodovnim saldom, potom slijede Makedonija, Mađarska, a Top 5 je zatvorila Španija.

Među najboljih 10 su još Poljska, Danska, Hrvatska, Portugal i Bjelorusija, ali samo prvih devet rangiranih imaju pravo da registruju po jednu ekipu u Ligi šampiona, osim prvoplasirane Francuske, koja može imati dva predstavnika.

Ipak, ono što u tabeli najboljih prema EHF-u, najviše “bode” oči je činjenica da među 30 zemalja Evrope nema Bosne i Hercegovine, iako je samo Borac m:tel iz Banje Luke u prošloj sezoni dogurao do četvrtifinala bivšeg EHF Challenge Cupa, koji je promijenio ime u EHF Eurocup.

Ovom rang listom praktično je oduzeta mogućnost nastupa bh. klubova u EHF Ligi Evrope odnosno EHF Cupu.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Slobodan Zadro je šokiran ovom odlukom EHF-a.

“Iznenađen sam i uvrijeđen, što bi rekli, ovom rang listom na kojoj nema Bosne i Hercegovine. Sigurno je da ćemo se obratiti EHF-u i zatražiti objašnjenje. Najiskrenije se nadamo da je u pitanju birokratska greška izazvana aktuelnom situacijom zbog pandemije korona virusa”, rekao je Zadro za Mondo.

Član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa takođe nije krio razočaranje ovom odlukom EHF-a, po kojem će BiH ostati i bez predstavnika u EHF Ligi Evrope, odnosno bivšem EHF Cupu.

“Rang lista je sinoć stigla u Savez, ne znam kako je to došlo do takve kategorizacije da Kosovo bude na listi, a da nas nema. Baš sam gledao učešće kosovskih timova u Evropi, pa oni nemaju ukupno pobjeda koliko smo mi iz BiH imali samo prošle godine. Kako su dobili bodove, a mi nismo u toj kategorizaciji, stvarno mi nije jasno. Sigurno je da će bh. Savez uskoro da odluči na koji način će reagovati na ove dopise iz EHF-a”, rekao je Rađa i dodao da nema smisla da BiH izgubi predstavnika u EHF kupu, koji se sada zove EHF Liga Evrope, a da ostanu samo dva predstavnika u EHF Eurocupu, bivšem EHF Challenge kupu.

ehfrukometni savez bihslobodan zadrovojislav rađa
KOMENTARI

KOMENTARI