Sport Centar

Izgubljeni u ovom svijetu, šampioni u vječnosti

Svi mi starimo i polako koračamo prema sigurnom kraju. Vrijeme ide i ne može se vratiti, nikad i nigdje. Svaka pogrešna odluka uvijek će ostati pogrešna, nekog će greške iz prošlosti uvijek stizati, neko će im pobjeći, ali povratka i popravljanja nema. Što se desilo jednom, traje zauvijek.

Izgubljeni u ovom svijetu, šampioni u vječnosti

Teško je shvatiti neke stvari, čak i ako nisi bio dio njih ili te nekada prije toga nisu previše zanimale. Možda i najteže je upasti u zamku koja daje nestvarne događaje, popraćene onim što se nije desilo u prošlosti, već po potrebi priče ima izmijenjen scenario.

Mi nikada nećemo znati da li bi prvak Evrope imao šanse na Svjetskom klupskom prvenstvu igrajući finalnu utakmicu protiv Chapecoensea, da je ova ekipa nastavila iz godine u godinu bilježiti pomake u svojim rezultatima kao što su do sada to radili. Nažalost, ostat ćemo uskraćeni za krajnji domet ove mlade ekipe jer je njihov put od samog dna završio u vječnosti. Ne znamo da li je neko od njih mogao čekirati svoju kartu za Evropu i postati član jedne klupske velesile.

Negdje je tako odlučeno. Finalni meč Copa Sudamericane na kraju će imati svog pobjednika, ali će mu zauvijek nedostajati oni koji su trebali biti njegovi sudionici i taj dio priče ostat će prazan i neispričan.

Jedna šampionska taktika ostala je u olupinama aviona, neke buduće zvijezde nikada više neće imati priliku da trče zelenim travnjakom. Noć s ponedjeljka na utorak zauvijek će biti upisana crnim slovima u historiju brazilskog fudbala, kako god da ovo sve završi.

Oni su pobjednici, njihov klub je golem. Put do finala je bio trnovit, njihova priča trebala je dobiti tačku na kraju jedne fenomenalne storije, ali i otvoriti novo poglavlje. No, završila je tužno, da tužnije nije moglo.

U ovom trenutku, taj nestvarni svijet u kojem svijet mašte isključivo igra ulogu u njenom doživljaju, ispred ovog fudbalskog fanatika stvara sliku zelenog terena, punih tribina i 22 najbolja igrača. S jedne strane, ”Busbyjeve bebe” iz one tragične epizode Manchester Uniteda, vidno željne novih utakmica i novih pobjeda. S druge strane, pomalo umorni od puta, prljavi od pada, ali spremni za meč dolaze igrači Chapecoensea. Možda upravo oni zatvaraju krug, trebao im je jak protivnik.

euroliga
KOMENTARI

KOMENTARI