Sport Centar

Iz džudo kluba ON1 optužili Branislava Crnogorca za ucjenu i “trgovinu rezultatom”

Iz ON1 judo kluba optužili su čelnike Judo saveza Bosne i Hercegovine da su spriječili pobjedu njihovog malodobnog takmičara M. H. na državnom prvenstvu u martu ove godine u Novoj Biloj, nakon čega će talentirani takmičar propustiti važna međunarodna takmičenja ove godine, prenosi agencija Patria.

Iz džudo kluba ON1 optužili Branislava Crnogorca za ucjenu i “trgovinu rezultatom”

Iz ON1 džudo kluba optužili su čelnike Judo saveza Bosne i Hercegovine da su spriječili pobjedu njihovog malodobnog takmičara M. H. na državnom prvenstvu u martu ove godine u Novoj Biloj, nakon čega će talentirani takmičar propustiti važna međunarodna takmičenja ove godine, prenosi agencija Patria.

„Dominantnom takmičaru ON1 kluba oduzeti su bodovi mimo svih pravila. Kontroverznu odluku donio je sudija Slavko Sikirić. Sa njom je bio saglasan i predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac“, navode iz tog kluba.

Iz ON1 kluba ističu da su gledaoci i drugi takmičari negodovali zbog odluke sudije Sikirića. Snimka borbe je poslana na više adresa domaćih i međunarodnih judo stručnjaka, koji su, navode, također uočili neregularnosti tokom spornog suđenja.

„Savez nam je pokušao uskratiti i snimku te borbe. Dobili smo ih naknadno od prijatelja koji su borbu snimali privatnim telefonima. Ovo je sramota“, istakli su iz ON1.

Predsjednik i trener ON1 tima Karim Hebib ranije je pokrenuo spor protiv predsjednika Judo saveza Branislava Crnogorca, pred Općinskim sudom u Sarajevu. Hebib tereti Crnogoraca da mu je protivzakonito pokušao zabraniti učestvovanje na domaćim judo takmičenjima. Takvu odluku Saveza Sud je stavio van snage.

Iz ON1 tvrde da je njihovom takmičaru uskraćena pobjeda u Novoj Biloj, kako bi se Hebib i klub doveli u poziciju da pregovaraju oko odustajanja od tužbe pred sarajevskim sudom. Hebib tvrdi:

“Crnogorac je 15 dana nakon takmičenja u Biloj ponudio ‘nagodbu’ odnosno trgovinu sa ‘sudbinom’ takmičara od 15 godina. Ponudio je da se rezultat državnog prvenstva promijeni, da se oštećeni takmičar ON1 kluba tretira kao pobjednik prvenstva, da mu se omogući nastup na međunarodnoj sportskoj sceni. Garantovao je da će založiti svoj autoritet u JSBiH i takvu odluku zasigurno uspjeti sprovesti. Zauzvrat je Crnogorac tražio ultimativno i odmah da se zaustavi sudski proces koji se vodi na sudu u Sarajevu, kao i da se zaustave medijski istupi o nepravilnostima u radu JSBiH“.

Njemu, kao predsjedniku i treneru ON1 kluba, rekao je Hebib, nuđena je jedna od pozicija u Judo savezu BiH.

Branislav Crnogarac je odbacio takve optužbe. Za agenciju Patria je rekao da je Judo savez Bosne i Hercegovine najtrofejniji sportski kolektiv u zemlji, u kojem nema mjesta malverzacijama. O kvaliteti rada u Judo savezu BiH, dodao je, dovoljno govore rezultati njihovih sportista. Larisa Cerić nedavno je preuzela prvo mjesto na svjetskoj rang listi.

ON1 je sarajevski džudo klub koji radi sa talentiranim mladim sportistima. Ima pet državnih prvaka na ovogodišnjem državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Vlasnici su velikog broja osvojenih i međunarodnih medalja. Bili su domaćini svjetskim renomiranim sportistima u Sarajevu. Inicirali su uvođenje džudo sporta u škole.

branislav crnogorackarim hebibon1
KOMENTARI

KOMENTARI