Sport Centar

Ivica Osim – zato što tako treba…

Nema tu previše razmišljanja, niti je potrebno hiljadu riječi da bi bilo objašnjeno. Čovjeka čini njegov karakter, ne okolnosti, ne jedan potez, ne njegovo bogatstvo. Isključivo ono ko je on i kako je svijet nekada, kako sada i kako će u budućnosti gledati na njega.

Ivica Osim – zato što tako treba…
FOTO: Osim slavi 76. rođendan

To je, zapravo, najteže. Svi zajedno smo ponekad skloni poprimiti mišljenje drugih, nekad zanemarimo sitnice, skoro uvijek zaboravljamo učinjeno i nikada nam nije dosta. Veličina čovjeka zapravo leži u dvije stvari – njegovom integritetu i želji ali i načinom da na ljude oko sebe djeluje pozitivno.

Ivica Osim je ljudska gromada. Posljednji Jugosloven, čovjek koji je pobjedama pokušao spriječiti sve ono što se od 1992. do 1995. godine dešavalo na ovim prostorima, a što tako prgavo i pogano, ne zaslužuje imenovati u istoj rečenici gdje i veliki Švabo.

Iskren i realan do bola, ali samo zato što on to zapravo jeste. Ne zbog aplauza i nekih povika koji će biti i proći, već zato što tako treba. Aplauz i povike će dobiti svakako, jer Štraus je uvijek bio, a i sada je, glas razuma. Svih nas.

Kako i neće biti, nije li malo pustiti u prodaju 400 hiljada primjeraka knjige u Japanu pod nazivom “Riječi Ivice Osima”, pa da se, ti najpametniji ljudi na svijetu nekad u slobodno vrijeme zatalasaju kroz riječi dječaka sa sarajevskog asfalta. To nije malo.

A znate, nije malo ni ljubavi prema Sarajevu i prema Bosni i Hercegovini. Vječna ljubav. Jača i od bolesti i nemoći, jača od starosti i svega onoga što joj se na putu nađe. Ivica Osim nikada nije želio mir i život bez ovog grada i ove države – “pa da se makar svi sjete da je rođen u Sarajevu”.

Borac, humanista. poštenjačina! Velikan! Ivica Osim!

Sretan 76. rođendan!

fkzeljeznicarivica osimkenan hadzic
KOMENTARI

KOMENTARI

Zizi
Gost

Je li istina da mu se dokazalo namjestanje utakmica, jos prije rata ??

doma
Gost

Ziva istina.. godina dana zabrane bavljenja fudbalom.

aaaaaaa
Gost

Informisite se malo. U bivsoj jugi je sve bilo namjesteno. U to vrijeme, to je bio sastavni dio fudbala. Ako hoces da se bavis ovim, moras prihvatiti da ces kad tad morati ucestvovati u namjestanju. Pretpostavljam da ste pitari, zato prvo ispred svoji vrata pometite i potrazite informacije o namjestanju titule sarajeva 86. pa onda komentarisite sve ostalo. Tako su ofirno utakmice izrezirane da najveci retard to moze primjetiti.
Zato balavci tisina

Zizi
Gost

E ovakvo opravdanje moze samo zeljovac ponuditi … Ona liga koja je imala prvaka europe je namjestena i Osim je metodom slucajnog izbora osudjen za namjestanje. A ova sad liga, gdje ne mozemo dalje od pretkola, je postena i zeljo osvaja titulu zahvaljujuci dobroj igri, nista sudije pomogle nisu. Zalosno je sto laznim, sudijskim, titulama ubijate svaku nadu u bh fudbal.

hare
Gost

zizi jel istina da si pedercina hahahah

wpDiscuz