Sport Centar

Ivica Osim uzdrmao region: Legendarni bh. stručnjak otkriva šta to Hrvati imaju, a Srbijanci ne

Legenda bosanskohercegovačkog fudbala Ivica Osim prokomentarisao je historijski uspjeh koji je napravila fudbalska reprezentacija Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Ivica Osim uzdrmao region: Legendarni bh. stručnjak otkriva šta to Hrvati imaju, a Srbijanci ne

Legenda bosanskohercegovačkog fudbala Ivica Osim prokomentarisao je historijski uspjeh koji je napravila fudbalska reprezentacija Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Popularni “Štraus sa Grbavice” otkrio je za “Sputnik” da je Hrvatska imala bolje kontakte sa Zapadom i da je tamo više naučila.

„Medijski gledano, bili su umjereniji nego mnogi drugi. Ono što Zlatko Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe“, smatra Osim.

Osmi ističe da je fudbalski uspjeh Hrvatske pokriven kvalitetom i da su oni izvukli maksimum iz svega, uključujući i ponašanje fudbalera.

“Stvarali su uvijek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način — ne potcjenjujući nikog i ne precjenjujući nikog. A to je najteže, naći neku mjeru da znamo ko smo, gdje smo i šta možemo a šta ne možemo. I to, objektivno, treba iznijeti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspjeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina“, objašnjava najpopularniji jugoslovenski selektor.

Hrvati su mnogo toga naučili, ističe Osim i dodaje da za ostale Jugoslovene važi da „mi znamo sve, a ne volimo da učimo“.

„Treba znati učiti, što reče Dalić, treba biti ponizan i skroman i treba prihvatiti da neko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kad pristanemo na to da neko nešto bolje radi i uradi od nas i da nam to bude primer, a vrlo smo teški na tome, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala a, zašto ne — Srbija. Prema tome, ovdje treba biti pametan i iskoristiti iskustva Hrvatske koja su svježa i preispitati sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije, pošteno da vam kažem“, kazao je Osim.

On se nada da će iz hrvatsog iskustva cijeli Balkan izvući pouku.

hrvatskaivica osimsvjetsko prvenstvo u rusiji
KOMENTARI

KOMENTARI