Sport Centar

Istekao embargo: Trail Blazersi od danas mogu trejdovati Jusufa Nurkića

Ukoliko bi to željeli, iako je teško navesti jedan razlog za to, Portalnd Trail Blazersi bi od danas imali pravo da trejduju Jusufa Nurkića.

Istekao embargo: Trail Blazersi od danas mogu trejdovati Jusufa Nurkića

Ukoliko bi to željeli, iako je teško navesti jedan razlog za to, Portland Trail Blazersi bi od danas imali pravo da trejduju Jusufa Nurkića.

Ovog utorka, 15. januara, istekao je embargo na trejdove 20 igrača koji su prošlog ljeta potpisali nove ugovore sa svojim timovima, a da u međuvremenu nisu postali slobodni agenti.

Da bi pravilo “zabrane potpisa” bilo primijenjeno, neophodno je da novi ugovor bude za određen procenat “jači” od prethodnog, a procenti se mijenjaju u zavisnosti od staža u NBA ligi, odnosno tipa ugovora iz kog igrač izlazi. Primjera radi, ljetos su “luksuzne” ugovore potpisali Nikola Jokić iz Denvera i Paul George iz Oklahome, s tim da je Jokićeva rookie plata u trećoj sezoni iznosila 1.471.382, a Georgeova u osmoj čak 19.300.000 dolara.

Za igrače koji su potpisali produžetak saradnje na kraju treće sezone, odnosno prije ulaska u četvrtu godinu tipskog rookie ugovora, neophodno je da nova zarada bude 120 posto veća od prethodne. Blazersi i Nurkić su tu granicu “glatko” probili, s obzirom na to da je bh. centar ljetos dogovorio znatnu povišicu, potpisom na četverogodišnji ugovor od 48 miliona dolara.

Osim Nurkića, Jokića i Georgea, embargo je također ukinut za trejd sljedećih igrača: Marcus Smart, Joe Harris, Zach LaVine, Rodney Hood, Will Barton, Chris Paul, Clint Capela, Avery Bradley, Montrezl Harrell, Jerami Grant, Aaron Gordon, Davis Bertans, Bryn Forbes…

jusuf nurkicportland trail blazers
KOMENTARI

KOMENTARI