Sport Centar

Imaju nešto važnije od fudbalskog umijeća: Djeca Toekomsta opet haraju Evropom

“Za mene, fudbaler Ajaxa je neko izuzetno tehnički potkovan, ko je sto posto uključen u utakmicu, ali ono što je najvažnije – to je neko ko ima velika m… Ti igrači moraju biti mentalno jaki, hrabri, bez straha od pravljenja grešaka. To je ono što ih čini igračima Ajaxa”.

Imaju nešto važnije od fudbalskog umijeća: Djeca Toekomsta opet haraju Evropom

“Za mene, fudbaler Ajaxa je neko izuzetno tehnički potkovan, ko je sto posto uključen u utakmicu, ali ono što je najvažnije – to je neko ko ima velika m… Ti igrači moraju biti mentalno jaki, hrabri, bez straha od pravljenja grešaka. To je ono što ih čini igračima Ajaxa”.

Ove riječi Ronald De Boer je izgovorio novinaru Telegrapha bez osmijeha. Vrlo ozbiljno shvata sve što je vezano za Ajax, klub čiji je dres ponosno nosio osvajajući trofeje i u čiji rad je danas uključen.

Taj karakter o kojem govori vjerovatno je bio i najveći adut mlade ekipe amsterdamskog kluba koja je šokirala Real na Santiago Bernabeuu, a zatim i Juventus usred Torina na putu do polufinala Lige prvaka. Treba zaista imati velika “znate-već-šta” kako bi tako drsko opalili šamarčinu gigantima svjetskog fudbala u njihovom dvorištu.

No, to je ujedno i najvažnija lekcija koju budući fudbaleri uče u kultnom De Toekomstu, najpoznatijoj nogometnoj akademiji Evrope, onoj Ajaxovoj. Bitan je karakter. Tu njihov mentalitet bude izgrađen do nivoa spartanskih ratnika.

Postanu sportski bezobrazni, ne u smislu omalovažavanja protivnika, već u kontekstu velikog samopouzdanja, vjere u vlastite mogućnosti. Koliko ste puta slušali o talentima koji se iznenada ugase? To im se u većini slučajeva dešava zbog nedostatka pravog karaktera, nespremnosti da se psihički nose sa bremenom zvijezde u okrutnom svijetu fudbalskih gladijatora.

Ajaxove nade, uglavnom, nemaju taj problem. Frapantan je podatak da više od 80 posto polaznika Toekomsta, koji tu budu i nakon svoje 15 godine, postanu profesionalni fudbaleri.

Davno su u Amsterdamu shvatili da ne mogu finansijski parirati velikanima iz najbogatijih liga. Njihov budžet od 50 miliona eura u rangu je ispodprosječnih engleskih premijerligaša poput Cardiffa ili Wolverhamptona. O cifri većoj od 380 miliona eura, koliko je Juventus uložio u samo jednog igrača, mogu samo sanjati.

Pa opet, taj Ajax torpedira torinskog kolosa pred uplakanim i šokiranim licima desetina hiljada njegovih navijača. Golom 19-godišnjeg kapitena Matthijsa De Ligta, koji poslije meča odbrusi kako su trebali utrpati još lopti u mrežu Italijana.

On će gotovo sigurno krenuti prema izlaznim vratima amsterdamske Arene još ovog ljeta. Pritisak je prevelik, bogati klubovi suhim zlatom mame blago iz škrinje Kopljanika. Vezista Frenkie De Jong već je prodan Barceloni za 80 miliona eura, nema sumnje da će De Ligtova cijena također probiti realne okvire.

No, to je neizbježno, kako konstatuje i Marc Overmars, nekad igračka vedeta, a danas direktor fudbala u Ajaxu.

“Ne treba nam novac, najradije ne bismo prodali ni De Ligta. Ali nije pošteno prema njemu da ga zadržimo”, kaže Overmars.

On je zajedno sa braćom De Boer, zatim Davidsom, Seedorfom i Kluivertom također napustio skute holandskog fudbalskog simbola kao veoma mlad, ali i kao već realizovani fudbaler sa titulom prvaka Evrope u džepu.

Za Ajax jednostavno nije u redu da se jedan fudbaler predugo zadržava. Bivši kapiten Davy Klaassen već je bio prestar sa 24 godine, kada je otišao iz Amsterdama. Nisu ga prodali samo da bi zaradili, već i da bi otvorili prostor nekom novom vrhunskom vezisti, upravo proizvedenom u Toekomstu.

U sinoćnjoj pobjedi (2:1) protiv Juventusa, čak sedam igrača u prvoj postavi zapravo su Ajaxova djeca koja bi možda bila “ugušena” da je neki iskusniji fudbaler ili precijenjeni stranac zauzimao njihovo prirodno mjesto u ekipi. No, tu dolazimo i do još jednog ključnog elementa u amsterdamskoj filozofiji stvaranja ozbiljnih nogometaša.

U Ajaxu, naime, imaju dovoljno strpljenja. Imali su ga sa aktuelnim trenerom Erikom Ten Hagom, kojem nisu uručili otkaz nakon što u prethodnoj sezoni nije osvojio titulu državnog prvaka, već su mudro sačekali te sada ubiru plodove njegovog rada i sistema u kojem fudbaleri s nevjerovatnom lakoćom stvaraju šanse.

Na tom planu bh. klubovi mogu mnoooogo naučiti od Ajaxa. Ovdje nije stvar u novcu, da se neko slučajno ne bi pomislio vaditi na taj kvazi-argument. Već isključivo o principu koji je svugdje primjenjiv. Principu stvaranja vlastitih igrača i ulaganju strpljenja. Ostalo će doći samo po sebi, ako već ima talenata. A mi u BiH ih imamo. Samo nam fali sve ostalo, gore pomenuto.

ajaxfrenkie de jongmarc overmarsmatthijs de ligtronald de boertoekomst
KOMENTARI

KOMENTARI