Sport Centar

Igokea ‘odgovorila’ KS BiH: Ni DA ni NE za Euroligu

Igokea ‘odgovorila’ KS BiH: Ni DA ni NE za Euroligu

Saopštenje aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine vam prenosimo u cjelosti.

”Poštovana gospodo iz UO KSBiH,

Povodom vašeg dopisa od 19.4.2016.godine, odgovaramo istog dana i želimo da istaknemo da smo iznenađeni postupanjem od strane FIBA-e. Još više smo iznenađeni vašim postupcima. KSBiH i vi kao predstavnici u Upravnom odboru treba da zaštitite svoje klubove, a vi to niste uradili, nego prijetite suspenzijom najvećem i najuspješnijem klubu. U vašem dopisu se vidi vaša košarkaška kratkovidost i neobavještenost.

Dopisom FIBA Europe, traži se od KSBiH dostava dokaza, ukoliko istim raspolažete, kojim se opovrgavaju činjenice vezane uz odluku Jadranske košarkaške asocijacije – ABA Liga j.t.d. (u daljnjem tekstu: ABA Liga j.t.d.) o odabiru ECA (Euroliga/Eurocup) kao košarkaškog takmičenja u Europi u kojem će se košarkaški klubovi navedene lige takmičiti u narednim košarkaškim sezonama.

Mišljenja smo da je FIBA Europa ovaj dopis i zahtjev trebala uputiti direktno skupštini odnosno managementu ABA Lige j.t.d. od čije strane je predmetna odluka i donesena, a ne KSBiH, posebno uzimajući u obzir da je upravo FIBA Europa formalno potvrdila osnivačke akte i pravila takmičenja ABA Lige, uključujući i nastupe u Euroligi/Eurocup-u. Naime, upravo je Skupština ABA Lige j.t.d., odnosno svi klubovi koji se u njoj takmiče nedavno donijeli odluku, obvezujuću za sve klubove – osnivače (koju dostavljamo u prilogu), a kojom isti potvrđuju svoj odabir i opredijeljenje za učestvovanjem u košarkaškim takmičenjima u organizaciji ECA-e u narednim košarkaškim sezonama.

Slijedom navedenih činjenica, predlažemo da KSBiH na taj način odgovori FIBA-i te da ih uputite da sva eventualna pitanja ili nedoumice vezane uz takmičenja u kojima će klubovi ABA Lige j.t.d., između ostalih i Košarkaški klub Igokea učestvovati u narednim košarkaškim sezonama, utvrde zajedno sa nosiocima regionalnog takmičenja, odnosno ABA Ligom j.t.d.

Nadamo se da ćete sledeće sjednice Upravnog odbora iskoristiti za donošenje odluka na dobrobit košarke.

S poštovanjem,

Igor Dodik, generalni menadžer

Pavle Ćorović, sportski direktor”, stoji u saopštenju.

adnan caticmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI