Sport Centar

Hvala ti za borbu, ”kišni čovječe”

Oštar ulazak u posljednju krivinu, najmanji djelić sekunde je bitan. Neopisiv je taj trenutak kada euforija dostiže vrhunac, a sve oči gledaju u pravcu gdje se nalazi tvoj bolid. Onda, pred tobom ravnica, vrijeme je za pun gas, dizanje ruke i proslavu pobjede. Mali Mich je opet na vrhu, na prvom mjestu.

Hvala ti za borbu, ”kišni čovječe”

Pobjede su za njega normalna stvar, mnogi ga smatraju najvećom nadom i budućnošću Formule 1. No, kada još jedna pobjeda postane upisana na konto, njegov svijet opet postaje taman. Nažalost, mali Mich pobjedu slavi sam, jer njegovog mentora, a ujedno i oca Michaela Schumachera nema na tribinama.

Sedmorostruki prvak svijeta trenutno vozi daleko najtežu trku u karijeri, onu u kojoj pobjeda znači život, a poraz smrt. I ne predaje se, to je odlika velikih boraca. Tek onda, kada si prepušten sam sebi i kada ti faktor sreće ili lošeg dana ne igra nikakvu ulogu, moraš pokazati koliko si jak. On to stvarno jeste, malo više od tri godine borbe su iza njega.

Sin zidara iz Karpena, koji u svom vlasništvu ima karting stazu obilježio je jednu eru Formule 1. I to je sasvim dovoljno za reći, štoviše, golemo je. Nezahvalno je davati si za pravo da sudiš i komentarišeš ko je najbolji i najveći svih vremena. To je stvar ukusa, jer svako je imao drugog heroja nedjeljom ujutro kada bi se probudio i uz kafu ili čaj navijao za njega.

Njegov put do samog vrha bio je trnovit, valjda tako mora biti da bi postao najbolji. U jednom trenutku, njegova porodica i on nisu imali sredstava za nastavak finansiranja karijere, njihov ”crni štek” nije brojao ni 800 njemačkih maraka, pa se kao iz vedra neba ukazao lokalni biznismen. Tada vjerovatno ni on nije slutio da ulaže u budućeg svjetskog broja jedan, a ulagao je u dječaka koji se odrekao škole i koji je vjerovao u svoje snove.

Diplomirani mehaničar po prvi put kao profesionalni vozač Formule 1 nastupio je na VN Belgije, nakon što ga je Eddie Jordan pozvao da im se pridruži. Čak i ta priča ima elemente grčkih mitova, no on je prvak morao postati, makar se i dotadašnji vozač Bertrand Gachot previše opustio u noćnom klubu, pa počeo da krši javni red i mir. Iako ga je zovnuo kako bi se pridružio njima, i sam Eddie Jordan bio je zabrinut. Popularni ”Schumi” nije znao stazu pa je započeo svoju legendarnu praksu u kojoj je biciklom izučavao krivine i pamtio ih za samu trku.

Prva ozbiljna trka u karijeri Schumachera završila je onako kako su svi očekivali. Nakon samo nekoliko krugova, Nijemac je spalio kvačilo i to bi bilo to od njegovog prvog nastupa. Međutim, legenda kaže da su te krivine vječno ostale u njegovim mislima, jer je baš kroz te krivine i na toj stazi on ostvario i svoju prvu pobjedu, po nezapamćenoj kiši. Dobio je nadimak ”Kišni čovjek”.

Michael Schumacher osvojio je sedam naslova prvaka Formule 1, a čak pet ih je bilo uzastopno. Ostvario je 91 pobjedu u utrkama, a imao je i sedam uzastopnih trka na kojima je stajao na vrhu kao šampion. U suštini, to je dovoljno da se ispriča priča o njegovoj karijeri, jer apsolutno svi znaju ko je on i šta je uradio kao vozač Formule 1.

Veliki sportista i veliki čovjek. Tokom 1996. i 1997. godine Nijemac je stigao u Sarajevu, a pri tim posjetama donirao je velika sredstva za bolnice u kojima su se liječila djeca stradala od mina i drugih neeksplodiranih sredstava. Njegove donacije bile su od velike pomoći, a jednom prilikom rekao je kako voli Sarajevo i kako dolazi isključivo s namjerom da pomogne.

I na tome, veliko hvala. Hvala na svakom nedjeljnom osmijehu zbog bravura koje si za volanom pokazivao. I za kraj, hvala ti što se boriš, za sebe. Sretan ti rođendan, “Schumi”.

Vivere est militare!

euroliga
KOMENTARI

KOMENTARI