Sport Centar

Hurem: Zadovoljni smo startom nove sezonu, razvoj škole fudbala za djevojčice prioritet

SFK 2000 Sarajevo ostvario je odličan start u novu premijerligašku sezonu. Nakon osam odigranih utakmica tim Samire Hurem ima maksimalan bodovni učinak, te sigurno predvodi ligašku tabelu.

Hurem: Zadovoljni smo startom nove sezonu, razvoj škole fudbala za djevojčice prioritet

SFK 2000 Sarajevo ostvario je odličan start u novu premijerligašku sezonu. Nakon osam odigranih utakmica tim Samire Hurem ima maksimalan bodovni učinak, te sigurno predvodi ligašku tabelu.

U razgovoru za klupski sajt trenerica SFK 2000 prenijela je njeno viđenje dosadašnjeg toka sezone.

H“Imamo maksimalan broj bodova poslije prvih nekoliko utakmica i ste strane moramo biti zadovoljne. Nekoliko utakmica u ovom, prvom dijelu sezone, bilo je vrlo zanimljivo, gdje možda nismo postigli efektivnost koja se od nas očekuje. Naš cilj je nova dupla kruna, sigurno koračamo ka tom cilju. Raduje nas zaista što imamo dobre utakmice u Premijer ligi BiH. Navest ću primjer gostujućeg susreta protiv Emine u Mostaru, gdje su igračice domaćeg tima imale vodstvo na susretu, ali smo uspjele okrenuti rezultat u našu korist. Za nas su to trenuci gdje dodatno možemo vidjeti stabilnost tima. Klubovi rade dobro, takmičenje je doživljeno određeni napredak i uprkos tome što je kvalitet sigurno na našoj strani, takav pristup protivnica nas tjera da radimo još više i još bolje”.

Nažalost, početak sezone, uprkos novim pobjedama, obilježile su povrede dvije igračice tima.

“Tamara Bojat je operirala koljeno. U pitanju je ruptura prednjih križnih ligamenata i dodatno je bolno za nju, ali i sve nas, što se ta povreda dogodila tek nakon što se oporavila od iste povrede, samo na drugom koljenu. Ona se već nalazi u fazi rehabilitacije i nadamo se da ćemo je ubrzo ponovo gledati na terenu, obzirom da je zaista kvalitetna igračica. A, nažalost, sezonu nastavljamo bez Anje Limanović, koja je odlučila da okonča svoju igračku karijeru nakon četvrte povrede koljena. Do sada je imala već tri operacije i donijela je odluku koju mi poštujemo i podržavamo. Ona će, naravno, i dalje biti dio našeg kluba i našli smo joj drugu ulogu. Zajedno ćemo graditi njenu budućnost u sportu i bitno nam je da pored fudbalskog razvoja, nastojimo naše igračice razvijati i kao ljude, te ih usmjeravati i pripremati i za život nakon igračke karijere”.

Zanimljiv početak Premijer lige BiH za žene obilježile su igračice SFK 2000 Sarajevo, ali i one koje su nekada bile dio bordo-bijelog kolektiva.

“U godinama u nazad toga nije bilo, ali sada možemo konstatirati da imamo dosta prometan registracioni period u Premijer ligi BiH. Činjenica je da gotovo svakom klubu nastupaju igračice koje su prošle kroz naš pogon. Igračice koje odlaze iz SFK 2000 Sarajevo su kvalitetne, mi razvijamo igračice i kada odlaze u Europu one prave razliku, a u domaćem prvenstvu su među najboljim igračicama. Tako da, u koju god sredinu da dođu igračice iz našeg pogona, one donose određeni kvalitet”.

Hurem se dotakla i ovogodišnjeg nastupa SFK 2000 Sarajevo u UEFA Ligi prvaka za žene.

“Iako ove sezone nismo uspjele da se plasiramo u narednu rundu ovog prestižnog takmičenja, za nas je ova godina bila vrlo uspješna, možemo reći i jedna od najuspješnijih. Organizacija turnira UEFA Lige prvaka u BiH bila je na visokom nivou, možda i najbolja do sada. Svi klubovi gosti su imali samo riječi hvale za državu, grad Sarajevo, naš klub i organizaciju turnira, jednako kao i predstavnici UEFA-e što je za nas jako bitno. Kada govorimo o rezultatu, ostvarile smo dvije pobjede i jedan poraz. Upravo su šampionke Islanda, koje su nas pobijedile, uspješno okončale nastup u 1/16 finala Lige prvaka, te sada igraju protiv PSŽ-a i itekako imaju svoju šansu u tom dvoboju. Zaista je riče o kvalitetnoj ekipi i gledajući ostale grupe u fazi razigravanja, mogle smo i bolje proći, no osvojile smo bodove za državu i klub što je pozitivno obzirom da ćemo imati benefite u žrijebu naredne godine, ako, što naravno vjerujemo da hoćemo, osvojimo novu šampionsku titulu u domaćem takmičenju”.

Trenerica SFK 2000 Sarajevo otkrila je i tajnu uspjeha i dominacije u ženskom bh. fudbalu.

“Naša velika prednost i razlog višegodišnje dominacije u bh. fudbalu jeste što smo mi usmjereni ka stvaranju igračica iz vlastitog pogona. Želimo iz Škole fudbala SFK 2000 Sarajevo crpiti talente, koje ćemo, uz dodatni rad, oblikovati u igračice reprezentativnog kalibra. To nam ide za rukom i svake godine imamo nekoliko novih mladih igračica, koje skrenu pažnju na sebe. Primjera radi, u ovoj sezoni zapaženu ulogu u timu imaju Fadila Mujkić i Alma Krajnić, mlade igračice pred kojima je, ako nastave s dobrim radom, sigurno svijetla budućnost. U planu imamo već nekoliko novih igračica da priključimo prvom timu u narednom periodu i kod nas je to konstantan proces”.

Na kraju razgovora, Hurem je govorila o tekućim aktivnostima kluba, koje su usmjerene ka dodatnim razvojem Škole fudbala.

“U omladinskom pogonu imamo preko stotinu djevojčica, raspoređene u nekoliko timova s kojim rukovodi osam trenerica. Počeli smo i sa radom seniorskog “B” tima, koji se takmiči u Federalnoj ligi, kako bi osigurale još bolji prelazak kadetkinja u seniorke. Tako pružamo dodatno vrijeme za razvoj igračica koje možda nakon omladinskog pogona još uvijek nisu na nivou da konkurišu za prvi tim SFK 2000 Sarajevo, a paralelno s tim pokrenuli smo i sjajan projekt. Riječ je o Ligi Osnovnih škola Općine Stari Grad. Koristim priliku da se zahvalim Općini Stari grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, te Nogometnom Savezu BiH, koji su partneri u ovom projektu, a cilj nam je da se proširimo na čitav Sarajevski kanton. Jednostavno, vrijeme je das to vise djevojčica ima priliku da igra fudbal”.

fksarajevosamira huremsfk 2000 sarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI