Sport Centar

Hodžić: Zadovoljan sam u Čeliku, AB GK Akademija je lijepa priča koja raste iz dana u dan

Ibro Hodžić, iako ima samo 34. godine, iza sebe ima bogato trenersko iskustvo. Od ove sezone je trener golmana NK Čelik i glavni trener, te direktor AB GK Akademije za mlade golmane.

Hodžić: Zadovoljan sam u Čeliku, AB GK Akademija je lijepa priča koja raste iz dana u dan

Ibro Hodžić, iako ima samo 34. godine, iza sebe ima bogato trenersko iskustvo. Od ove sezone je trener golmana NK Čelik i glavni trener, te direktor AB GK Akademije za mlade golmane.

Hodžić je do sada radio u omladinskim pogonima Sarajeva i Olimpika, a radio je i u seniorskim timovima oba navedena kluba. Sa bordo klubom je 2014. godine osvojio Kup Bosne i Hercegovine, a godinu poslije i Premijer ligu.

“Smatram da sam se na vrijeme posvetio trenerskoj karijeri. Sada iako imam samo 34 godine, imam već osam godina iskustva kao trener. Posljednjih godina sam i branio pored trenerskog posla, kada sam to mogao uskladiti, a sada sam posvećen samo trenerskom angažmanu”, rekao je Hodžić za SCsport.ba.

Od ove sezone je u stručnom štabu Čelika.

“Imao sam kontakt sa Čelikom još u januaru, ali nisam tada bio u prilici da dođem i to smo odgodili za kraj sezone kada smo sjeli i sve se dogovorili. Zadovoljan sam u Čeliku. To je veliki klub sa dugom tradicijom”, istakao je mladi trener golmana.

Hodžić vjeruje da zenički klub može ostvariti dobre rezultate u Premijer ligi ove sezone.

“Siguran sam da Čelik može ostvariti dobre rezultate ove sezone. Imamo jako dobru ekipu. Nije se ekipa nešto puno promijenila u odnosu na prošlu sezonu, ali mogu reći da je sada mnogo spremnija. Ukoliko bismo se domogli Evrope, to bi bio zaista ogroman uspjeh”, dodao je Hodžić.

Saradnju sa Asmirom Begovićem počeo je na prošlogodišnjem specijaliziranom ljetnom trening kampu za mlade golmane, a tu se javila ideja da sa radom počne i akademija. Od početka rada AB GK Akademije je glavni trener, a odnedavno je promovisan i u direktora.

“S Asmirom imam zaista dobar odnos. Skoro svakodnevno smo u kontaktu u vezi raznih stvari. S obzirom da ne može često biti tu zbog obaveza u klubu, u kontaktu smo telefonom i sve se dogovaramo. Ovo je zaista jedna lijepa priča, koja raste iz dana u dan”, kazao je Hodžić.

U prvoj sezoni AB GK Akademija je imala 27 članova, a za početak druge prijavilo se 35 kandidata.

“Među članovima imamo i jednu djevojčicu. Vrijedi istaći da jedan član na treninge u Sarajevo dolazi iz Doboja. To mnogo govori. Radi se jako kvalitetno. Posvećuje se maksimalna pažnja mladim golmanima. S njima i analiziramo treninge kako bismo vidjeli eventualne greške”, rekao je mladi trener golmana, dodavši:

“Često vodimo naše članove na utakmice, kako domaćih klubova, tako i reprezentacije, gdje analiziramo golmane. Na treninzima često imamo neke golmane goste, a to djeci veoma znači. Asmir nije u mogućnosti biti dosta prisutan tu, ali često se obrati djeci video pozivom”.

AB GK Akademija često svoje članove šalje na probni rad, tako je do sada Gianni Mladina bio u Melbourne Cityju, dok su Kerim Talović, Ajdin Zilić i Arijan Jamaković boravili u Dinamo Zagrebu. Edis Šehović je bio u Vojvodini, dok su na posljednjoj probi u Osijeku bili Talović, Zilić i Edin Hajdarević.

Vrijedi istaći da je Ajdin Brkić iz AB GK Akademije preporučen Akademiji FK Sarajevo, dok je Edis Šehović potpisao za prvi tim Olimpika. Adnan Kanurić, mladi golman Stoke Cityja, pripremao se u AB GK Akademiji. Pored Hodžića, treneri golmana su Edin Hasanović i Adin Kadrić, dok je Adis Kapetanović koordinator.

Ibro Hodžić i Edin Hasanović nedavno su u Zagrebu bili na Internacionalnoj konferenciji za trenere golmana, na kojoj su prisustvovala brojna velika golmanska imena, a jedno od najvećih bio je legendarni Oliver Kahn.

“Ovo je bilo jedno veliko iskustvo. Dobiti priliku i upoznati se sa različitim metodama i načinima rada sa golmanima, slušati razne predavače… Zatim, upoznati trenere golmana iz velikih klubova poput Chelseaja, Borussije Dortmund, Sporting Lisabona, Chieva, Hajduka, Dinama, Crvene Zvezde…”, kazao je Hodžić, te je dodao:

“Imao sam priliku upoznati trenere golmana kao što su Chris Lollichon, Jose Sambade, Lorenzo Squizzi, Thomas Schlieck, Miguel Miranda, te razmijeniti mišljenja i iskustva, predstaviti način rada AB GK Akademije. Upoznao sam legendu “siva trenerka”, Gabora Kiralyja, a na kraju i jednog od najboljih golmana svijeta svih vremena Olivera Kahna. Zaista jedna velika stvar”.

Hodžić je u dosadašnjoj karijeri radio sa poznatim trenerskim imenima poput Husrefa Musemića, Mehe Kodre, Dženana Uščuplića, Esada Selimovića, Roberta Jarnija…

“Kako na Internacionalnoj konferenciji, tako i kroz karijeru, od svakoga sam nešto naučio. Konstantno se edukujem. I ne namjeravam stati. Želim što više učiti i praviti još veće stvari u trenerskoj karijeri”, istakao je Hodžić za kraj razgovora za SCsport.ba.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

ab gk akademijaibro hodzicnkcelik
KOMENTARI

KOMENTARI