Sport Centar

Heroji su neka stara raja: Najveće današnje sportske zvijezde imaju više od 30 godina

Novak Đoković osvojio je Australian Open i to više i nije vijest. Teniser iz Srbije Melburn osvaja već osmi put. Čak je i veća vijest to da mu je neko uzeo čak dva seta u finalu, kao što je to učinio Dominic Thiem.

Heroji su neka stara raja: Najveće današnje sportske zvijezde imaju više od 30 godina

Novak Đoković osvojio je Australian Open i to više i nije vijest. Teniser iz Srbije Melburn osvaja već osmi put. Čak je i veća vijest to da mu je neko uzeo čak dva seta u finalu, kao što je to učinio Dominic Thiem.

Nije to ni cilj ovog teksta, već nešto sasvim drugo. Đoković će u maju napuniti 33 godine, prvi je teniser svijeta, ispred Rafaela Nadala koji ove godine puni 34 i Rogera Federera koji će u avgustu imati 39.

Dešavalo se i ranijih godina da karijere igrača traju dugo, ali obično već nakon tridesete godine nisu bili toliko konkurentni, a ni u snovima se nije moglo dogoditi da tri igrača starija od 30 godina drže prva tri mjesta na ATP listi.

Nekada su se sportisti već nakon što napune 30 godinu zvali veteranima, a danas živimo u vremenu u kojem upravo stariji od 30 godina drže vrh u većini sportova.

Dva najbolja fudbalera današnjice već godinama, pa i decenijama su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Messiju će uskoro 33 godine, Ronaldo 5. februara slavi 35 godina. Hajd što su i dalje najbolji na planeti, nego što niko ne može ni pretpostaviti kada će oni uopšte prestati biti na ovom nivou.

Sudeći po onom što pokazuju, ne samo fudbalskim umijećem već i fizičkom spremom, vrlo je realno da će ova dva majstora i 40. rođendan dočekati u kopačkama. Ako im ne dosadi.

Slično je i u košarci. Najveća zvijezda današnjice LeBron James napunio je u decembru 35 godina, a i on izgleda kao “bomba”, bez naznaka da mu godine čine itekakvu štetu za perfektnu fizičku spremu. Prvi strijelac NBA lige trenutno je James Harden koji ove godine puni 31 godinu.

U nedavno završenom rukometnom Prvenstvu Evrope gledali smo trijumf Španije, ekipe čiju okosnicu čine igrači koji imaju preko 30 godina. Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Hrvat Domagoj Duvnjak koji ove godine puni 32 godine.

Nama je glavna zvijezda bio Nikola Prce, sa svojih 39 godina, odbranom je komandovao Mirsad Terzić koji ima 36.

U američkom fudbalu najveća zvijezda je Tom Brady koji ove godine puni 43 (da, dobro ste pročitali četrdeset i tri). Najplaćeniji igrač u NFL-u je Ben Roetlisberger, a njemu će uskoro 38.

Čak i u atletici, gledali smo Usaina Bolta kako uzima tri zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, taman nekad oko njegovog 30. rođendana.

Šta reći. Heroji su neka stara raja. Riječ veteran definitivno će se prestati koristiti za one koji imaju između 30 i 40 godina, jer oni ne samo da su konkurentni već čak i dominiraju u gotovo svim sportovima.

Istina, treba uzeti u obzir da su većina od onih koje smo spomenuli fenomeni, najbolji svih vremena u svojim sportovima, ali činjenica je da se životni vijek sportista definitivno pomjerio naprijed.

U isto vrijeme vidimo i da jako mladi momci počinju da bivaju zvijezde, granica se pomjerila u oba pravca, mlađi brže postaju potpuno spremni za najveća dostignuća, a stariji traju duže nego ikada.

Samo kod nas još možemo čuti da je igrač s 21 godinom perspektivan, u normalnim državama takvi su već dokazani majstori.

Da se mi vratimo na temu o produženom vijeku sportista. Razloga je više, a onaj glavni jeste da je sport već odavno prevazišao samo igru i nadmetanje i postao tako veliki biznis u kojem se okreću stotine milijardi KM, pa je logično da se na sve načine pokušava produžiti ono najbolje što nudi.

Svaki ozbiljniji sportista danas pored sebe ima bukvalno tim ljudi, trenere za sve moguće segmente, fizioterapeuta, psihologa, pa čak i kuhara. Nauka je došla do tog nivoa da se već dječacima od 15 ili 16 godina može izračunati tačno do kojih granica njihovo tijelo može ići, a treninzi se personaliziraju kako bi se iz svakog pojedinca izvukao maksimum.

Vrhunski profesionalni sportista nikada ne miruje. I kada su pauze u sezoni on trenira, zato i gledamo ovo što je na sceni danas. Supermane koji trče, skaču, udaraju, atlete kakve smo gledali samo u filmovima o gladijatorima.

Uz sve to, danas postoje milioni raznih medicinskih preparata koji se koriste, jedan od naših fudbalera koji su igrali u Bundesligi pričao mi je kako je svakog ponedjeljka dobijao šaku raznih „boba“, i kako su mu svakih sedam dana nešto davali na infuziju. I to je posebna nauka, opet dovedena do savršenstva prvenstveno zbog pomenutih novaca koji se vrte u sportu.

Koriste se i sobe s čistim kiseonikom, hrana je prilagođena svakom organizmu individualno, tu su još i hiljade sitnica, ali poenta je da svaka od njih donosi krajnji rezultat. Sportiste čije su mogućnosti bukvalno dovedene do krajnjih granica.

Za nas, koji volimo sport i uživamo u njemu, sve ovo je svakako bonus, nije više ni bitno koje takmičenje nam najviše godi, u svakom ćemo svjedočiti maksimalnom kvalitetu.

Zato i pozdravljamo činjenicu da je sport postao nešto mnogo mnogo golemo. Samo naprijed. Do krajnjih granica.

cristiano ronaldodomagoj duvnjaklebron jameslionel messinovak djokovic
KOMENTARI

KOMENTARI