Sport Centar

Heroj odbrane i vođa navijača Željezničara, Dževad Begić Đilda, ubijen na današnji dan

Na današnji dan prije tačno 25 godina preminuo je vođa navijača FK Željezničar i heroj odbrane grada Sarajeva, Dževad Begić Đilda.

Heroj odbrane i vođa navijača Željezničara, Dževad Begić Đilda, ubijen na današnji dan

Popularni Đilda je bio prijeratni vođa navijača Željezničara, a u Sarajevu ga pamte kao jednog od žestokih momaka, koji je početkom agresije na BiH stao prvi u odbranu svog grada, i svoje države. Tog 11.7.1992. godine vijest je uznemirila Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Poginuo je Đilda, Dževad Begić.

Đildini bliži pamte da je govorio: “Ako treba ginuti samo neka nije od snajpera, neka to bude muški”, a u trećem mjesecu agresije na BiH, snajperski metak sa tada okupirane Grbavice zauvijek je prekinuo njegov život i to baš sa Grbavice za koju je živio.

Tog kobnog dana, na raskrsnici civilizacija, pokušao je da spasi ženu koja je tu bila ranjena i pogođen je snajperskim hicem.

Navijači Željezničara će danas u 19 sati na spomen obilježju kod Prirodno-Matematičkog fakulteta, kao i svake godine, obilježiti godišnjicu pogibije prijeratnog vođe ove skupine, rahmetli Dževada Begića Đilde.

Najmanje što svi mogu je da minutom šutnje ili učenjem fatihe odaju počast heroju odbrane Sarajeva.

 

dzevad begic djildafkzeljeznicar
KOMENTARI

KOMENTARI