Sport Centar

Hase je neizmjerno volio Sarajevo: Kako se legendarni as odbio rukovati sa bivšim saigračima

O rahmetli Asimu Ferhatoviću Hasetu ispričane su brojne priče, anegdote i zanimljive dogodovštine koje je doživio tokom karijere. Ostao je upamćen kao veliki fudbaler, ali i još veći čovjek, koji je neizmjerno volio Sarajevo, kao grad, ali i svoj klub.

Hase je neizmjerno volio Sarajevo: Kako se legendarni as odbio rukovati sa bivšim saigračima

O rahmetli Asimu Ferhatoviću Hasetu ispričane su brojne priče, anegdote i zanimljive dogodovštine koje je doživio tokom karijere. Ostao je upamćen kao veliki fudbaler, ali i još veći čovjek, koji je neizmjerno volio Sarajevo, kao grad, ali i svoj klub.

O povratku iz Turske nakon samo nekoliko utakmica, slomljenoj prečki na Grbavici, legendarnim drilbinzima i golovima, čovjeku iz raje i za raju, koji je uvijek blagonakolno gledao ka svim ljudima, posebno pomažući nemoćne i siromašne, ispričano je sve. Ali, koliko je Hase volio svoj FK Sarajevo, svjedoči i manje poznata priča iz sezone 1966/67, prve šampionske kluba sa Koševa, u kojoj je ekipa predvođena trenerom Mehom Brozovićem donijela prvu titulu prvaka u grad na Miljacki.

Sarajevo je pred početak te sezone ostalo bez dva ponajbolja igrača – defanzivca Aleksandra Ristića i prvog strijelca Džemaludina Mušovića koji su prešli u Hajduk, iako su prethodno načelno dogovorili ostanak na Koševu. Refik Muftić i Svetozar Vujović su morali na odsluženje vojnog roka, dok su klupske legende i veterani Asim Ferhatović i Ibro Biogradilić najavljivali oproštaj od fudbala, ali su odlučili da nastave igrati i pomognu ekipi koja se našla u teškoj situaciji. Navijači, suočeni s odlascima klupskih vedeta, s pravom su strahovali za opstanak u društvu najboljih, ali na kraju se desilo veliko čudo.

Nekada nedostižna ”velika četvorka” tih godina je stekla dostojne rivale u Vojvodini (šampion sezonu ranije) i Sarajevu, tada mladoj ekipi koja se prekalila u toku samo jednog takmičenja i pod veoma uzbudljivim okolnostima, boreći se sa čudesnim elanom, uspjeli su da se popnu na sam vrh fudbalskog Olimpa i tamo istaknu svoju zastavu.

Ipak, malo ko se mogao tome nadati uoči početka sezone, a navijači Sarajeva su posebno zamjerili Ristiću i Mušoviću prelazak u Hajduk. Hase također nije mogao prihvatiti i razumjeti ovakve postupke dva mlada igrača, a zbog izuzetne Hasetove ljubavi prema bordo dresu, platili su i preveliku cijenu u njihovom prvom okršaju na suprotnim stranama.

U 4. kolu na legendarnoj Plinari u Splitu gostovalo je Sarajevo, koje je golom Boška Antića u 81. minuti odnijelo puni plijen. Nakon susreta Ristić i Mušović u dresu Hajduka, smogli su snage da čestitaju bivšim saigračima na pobjedi, ali Hase je odbio rukovanje i pozdrav sa pomenutim dvojcem. Okrenuo je samo glavu. Bio je to veliki udarac na ličnosti Ristića i Mušovića, jer ih njihov idol, veliki Hase, nije htio ni pogledati. Rahmetli Asim Ferhatović je toliko volio Sarajevo, da je čak napravio potez koji nije bio u skladu sa njegovim manirima i karakterom.

Hase je u šampionskoj sezoni 1966/67, upisao osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi protiv Rijeke, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog teške povrede morao napustiti teren. To je bio kraj velike karijere.

U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva, svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

“Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.”

Kultne riječi koje će navijači Sarajeva vječno pamtiti i koje će se prenositi među bordo generacijama, kao metafora za neraskidivu ljubav između fudbalera i kluba, što je u današnjem vremenu gotovo nepojmljivo. Jedan je Hase.

asim ferhatovic hasefksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI

A. O
Gost

Koga vi kazete da je legenda. Broj nastupa SFRJ 4 puta i to ulazio sa klupe. Najbolje utakmice koje je odigrao su protiv Prištine i Dinama iz Vinkovaca.

Hulk
Gost

USTAT PA RECI ASIM FERHATOVIC HASE. PAPCINO JEDNO !!!!

A. O
Gost

Ja kad serem u WC-u redovno ga se sjetim.

A. O
Gost

Dzesi Hulk nisam te prepoznao 😁

A. O
Gost

BOLI, BOLI ISTINA 😂😂😂😂😂

Amar
Gost

JA KAO NAVIJAC ZELJEZNICARA MOGU TI RECI DA BI TREBAO USTATI KAD IZGOVARAS IME OVOG GOSPODINA I ISTINITE LEGENDE. VJEROVATNO SI NEKO NADROGIRANO DERISTE KOJE NEMA POJMA O ISTORIJI NASEG GRADA I FUDBALSKIH KLUBOVA U NJEMU. SLOBODNO SE MOZE RECI DA JE RAHMETLI HASE NAJVECA LEGENDA KOJU JE NAS GRAD IZNJEDRIO. ZA RAZLIKU OD NASIH ”LEGENDI” KOJE SU PRODAVALI UTAKMICE NASEG ZELJEZNICARA, RAHMETLI HASETA NIKO NIJE MOGAO KUPITI. A TAJ STO NOSIS NJEGOVE INICIJALE NAM JE OPLJACKAO KLUB I BLOKIRAO RACUNE.

A. O
Gost

Ti kao navijač želje dodzes na jug pa iznese svoje misljenje mamu ti jebem mali amare

A. O
Gost

Amare ti si jedna klošarčina koja nema 5km da plati ulaz.

Amar
Gost

NA JUG? NE PADA MI NA PAMET DA IDEM MEDJU NARKOMANE I UBICE RAHMETLI MIRZE KOJEG SMO MI IZ KLUBA CIJENILI JER JE ZA RAZLIKU OD OVIH BIO PRIMJERAN MOMAK

A. O
Gost

Mali amare Ti si pisao da navijaš za velež. ispravi me ako lažem. i trpal te još u šupak efendija iz dzamije kralja Fahda

Amar
Gost

VELEZ? EFENDIJA?? SAD JE JASNO DA SI JEDAN OD PLACENIH NARKOMANA. OVDJE NASA DISKuSIJA ZAVRSAVA.

A. O
Gost

Velež! Efendija! Boli te istina a i šupak😂

Kole
Gost

Ti si jedan mali iskompleksirani smetljar. Jad jedan koji je šljegao u ovaj grad i ne razumije način razmišljanja građana. Nikada ti i takvi kao ti neće shvatiti dušu ovog grada a zbog takvih je i derbi postao ovo što jeste zadnjih godina. Razdvajamo se nekakvim ogradama. Sve vas treba poslati nazad u sela iz kojih ste stigli.

A. O
Gost

Kole idi onjuši mamu keru uličarski

wpDiscuz