Sport Centar

Hasanbegović: U igri su dva ozbiljna investitora, nemojmo zaboraviti u kakvoj smo situaciji

Dobar dio današnje konferencije za medije u Plavom salonu Grbavice protekao je u obraćanju predsjednika FK Željezničar Nazifa Hasanbegovića.

Hasanbegović: U igri su dva ozbiljna investitora, nemojmo zaboraviti u kakvoj smo situaciji

Dobar dio današnje konferencije za medije u Plavom salonu Grbavice protekao je u obraćanju predsjednika FK Željezničar Nazifa Hasanbegovića.

Hasanbegović je govorio o proslavi 100. rođendana, te o mnogim aktuelnim temama vezaniim za organizaciju kluba koji proživljava neke od najtežih trenutaka u svojoj historiji.

“Zaista je sve bilo dobro organizovano, sa puno srca kako bi obilježili ovaj jubilej. U narednim danima će klub da nastavi da obilježava rođendan s revijalnim utakmicama, svećanom akademijom itd. Do kraja godine ćemo to stići. Hvala vama novinarima koji ste zaista široko otvorili vrata da se Željezničar predstavi i obilježi ove dane. Da pokaže ono što jesmo. Skrenuli ste pažnju cijele regije. Vidjeli smo prekrasne vatromete, lokomotivu… Naša lokomotiva nije stala nijednog trenutka, a možda ovog ljeta, kad je bilo i najdramatičnije, ona je nastavila put. Konsttituisana je Skupština, popunjen Nadzorni odbor, proširen Upravni odbor, tako da plavi voz nastavlja. Trudimo se da pokažemo na ovu stogodišnjicu da je naša lokomotiva ušminkana, ali nemojte zaboraviti u kakvoj smo situaciji. Sa puno problema nastavljamo dalje. Ovo je godina stabilizacije i nemojmo zaboraviti kako smo strepili na startu prvenstva kako ćemo krenuti”, rekao je Hasanbegović i dodao:

“Naša Skupština uključuje ljude koji su spremni da izdvoje svoj najvažniji kapital, a to je vrijeme, kako bi pomogli Želji. Toliko pameti i srca oko kluba nema i naša vrata su otvorena za sve. Imali smo raspisan poziv za investitore. Investitori se javljaju, krug se sužava i fokusira se na dva kapitalna… Sve zavisi od njihove brzine i stabilnosti, a upravo će ove slike i rezultati (u segmentu stabiliziranja finansijskih okvira) doći do njih i to je važno.”

Na pitanje o tome kako klub misli doći do novca koji je potreban da se u budućnosti opet bori za titulu, Hasanbegović je rekao:

“Mi to pitanje sve ove mjesece postavljamo sebi. Svi oko kluba su fokusirani na to pitanje, ali u ovom trenutku smo okrenuti i restrikcijama jer smo smanjili budžet, budžet za igrače, sve troškove kako bi mogli plaćati reprograme. Sva energija je okrenuta u dva pravca – kako osigurati sponzore, koji neće doći ako ne kreiramo dobar ambijent, te smo okrenuti prema potencijalnim partnerima, investitorima i donatorima koji žele investirati u sportski segment. Dva su trenutno veoma ozbiljna tima pregovarača s druge strane koji sklapaju sve kockice. Nadam se da ćemo od nove godine imati novog partnera koji će biti predstavljen”, odgovorio je Hasanbegović.

Ponovo je govorio o velikoj proslavi koju su upriličili navijači.

“Sanjali smo da imamo ovako jedan praznik koji je obilježen zahvaljujući navijačima. Naravno, i ja sam prije svega navijač. Ostavljam srce ovdje i želim da u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Nikad se ne odričemo toga da imamo titulu, ali znate kakvu smo situaciju imali prije nekoliko mjeseci. Trenutno je dobro to što nema daljnjih nepoznanica i nema daljeg pada. Mi ništa ne moramo, mi moramo samo da se borimo za čast, da ostavimo srce i uradimo ono što možemo. ne smijemo nikad imati dilemu da li će biti priprema, da li ćemo početi pripreme i te obaveze moramo servisirati. Trenutno redovno isplaćujemo sva primanja zaposlenim, servisiramo dugove koje imamo i to je prvi korak koji imamo”, rekao je predsjednik FK Željezničar.

Koliko je klub blizu toga da omogući ulazak investitora u organizaciju?

Odluka naših organa, prevashodno Skupštine, jeste da pravimo četverogodišnju strategiju. Meni je lično sve što je dalje od sutra daleko. Strpljenje je nešto što moramo imati, imamo dovoljno pametnih ljudi u klubu koji nam mogu omogućiti da kad investitor donese odluku mi napravimo sve što treba da mu omogućimo ulazak u klub. Moramo koristiti vrijednost brenda Željezničara koja ne pada bez obzira na sve. To pokušavamo ubrzati maksimalno, ali dotad djelujemo i na drugim stvarima kako bi napunili budžet”, istakao je Hasanbegović.

O aktuelnim tužbama i problemima s kojima se klub suočava, Hasanbegović je kazao:

“Postoji veliki broj opasnosti koje nas vrebaju iza svakog ćoška. Računamo na to da je Željo uvijek imao dobavljače među svojim prijateljima. Mi nikad nismo negirali nijednu od naših obaveza, te pokušavamo dogovoriti reprograme. U velikom broju slučajeva nailazimo na razumijevanje. Razumijemo da i oni nekad izgube strpljenje, a u ovom periodu nemamo nekih novih značajnijih tužbi.”

Budžet za prvi tim je ove sezone smanjen čak za 40 posto u odnosu na prethodnu.

“Nismo mogli nastaviti s praksom kupovine skupih igrača. Opredijelili smo se na naš Omladinski pogon i pokušavamo iskoristiti igrače koji su ostali i podići ih na viši nivo. Uraditi maksimalno koliko moramo. Samo želimo da svi ostave srce na terenu i da se bore.”

Da li su isplaćena dugovanja igračima iz prošle sezone?

“U ovom periodu kad isplaćujemo primanja igračima, mi isplaćujemo i dijelove dugova igračima koji su igrali tu prošle sezone. Uključujući i one koji više nisu tu. Isplaćujemo koliko možemo. Skoro 40 posto je manji budžer za tim nego prošle godine.”

Govorio je za kraj i o davanju prilike igračima iz Omladinske škole FK Željezničar, budući da je trener Ivković nedavno kazao kako Gasal i Duraković nisu u ozbiljnim planovima.

“Meni je uvijek prioritet da imamo što više onih koji su prošli našu školu, ali kad pogledamo tim sva djeca su naša djeca. Oni su tu u klubu, vezani su ugovorom i žao mi je što o njima tako moramo pričati kao o robi koju treba prodati. Uvijek mi je to smetalo. Moj primarni cilj je da uspostavim organizaciju, a od stručnog štaba očekujem da rade to što je njihov posao”, zaključio je Hasanbegović.

fkzeljeznicarnazif hasanbegovic
KOMENTARI

KOMENTARI