Sport Centar

Halilhodžić: Imamo izvanredne rezultate, francuske klubove baš i ne interesuju igrači iz BiH

Ekipa Nantesa, koju s klupe predvodi naš stručnjak Vahid Halilhodžić, odlično je otvorio 2019. godinu.

Halilhodžić: Imamo izvanredne rezultate, francuske klubove baš i ne interesuju igrači iz BiH

Ekipa Nantesa, koju s klupe predvodi naš stručnjak Vahid Halilhodžić, odlično je otvorio 2019. godinu.

Nakon uvjerljive pobjede (4:1) u Kupu Francuske protiv drugoligaša Chaterouxa, u prvenstvu je uvjerljivo savladan (2:0) i četvrtoplasirani Montpellier, koji se bori za mjesto koje vodi u Ligu prvaka, piše Avaz.

“Odakle smo krenuli, ovo su i više nego izvanredni rezultati”, rekao je legendarni Vaha o svom početku u ovom klubu.

Naglašava da je nakon njegovog dolaska ekipa Nantesa, poslije nedodirljivog PSG-a, najefikasnija ekipa u Prvoj diviziji francuskog prvenstva.

“To je nešto fantastično. A prije mog dolaska Nantes je imao veliki problem i s postizanjem golova. Ima puno lijepih stvari koje mi daju volju i nadu za daljnji rad, napredovanje, odnosno još bolje sutra. To je vrlo bitno za grupu koja želi nešto napraviti, poslije teškog početka i problema”, kaže Halilhodžić, koji je kao trener u Francuskoj vodio i PSG.

Harizmatični bosanskohercegovački nogometni stručnjak, podsjetimo, preuzeo je Nantes nakon osmog kola na predzadnjem mjestu sa samo šest bodova.

Međutim, brzo je konsolidirao mnoge stvari, tako da su “Kanarinci”, uz utakmicu manje, trenutno jedanaestoplasirani, sa samo tri boda manje od sedmoplasiranog Strasbourga, odnosno četiri od šestoplasiranog Marseillea, piše Avaz.

“Pred nama je težak raspored, od nedjelje, 13. januara, do kraja mjeseca igramo još sedam utakmica. Prema tome, januar će umnogome odlučivati kakvu ćemo imati sezonu. Bit će veoma teško, jer nemamo toliko širok, a kvalitetan kadar”, kaže bivši igrač i trener mostarskog Veleža.

Već dugo, od 2011. godine i odlaska Miralema Pjanića iz Lyona u italijansku Romu, u Prvoj ligi Francuske nema naših igrača.

“To je teško pitanje. Naši najbolji igrači vjerovatno traže druge destinacije, koje su finansijski interesantnije. Ovdje, u Francuskoj, veliki su porezi, 50 posto od ukupnih primanja.”

“Možda je to jedan od razloga, a također možda se ovdašnji klubovi ni ne interesiraju za naše igrače, kojih nema na ovom tržištu. Teško je precizno odgovoriti na to vaše pitanje. Ipak, danas svi klubovi traže igrače po cijelom svijetu”, konstatira šef stručnog štaba Nantesa.

Na pitanje je li imao priliku pratiti našeg mladog reprezentativca iz drugoligaša Sochauxa Ermedina Demirovića, Vaha, koji je 2004. godine u PSG-u trasirao evropski put Vedadu Ibiševiću, odgovara:

“Nisam, ali o njemu sam čuo dobre kritike, da igra, da nije loš. Mislim da je polovinom decembra dobio crveni karton (Red Star – Sochaux 3:0, op. a.). Inače, vrlo malo pratim Drugu ligu, jer nemam za to vremena. Kad mi igramo, igraju i oni”, rekao je Halilhodžić.

nantesvahid halilhodzic
KOMENTARI

KOMENTARI