Sport Centar

Hadžibegić: Robijeva prva odluka je bila prebrza, nije sve gotovo u kvalifikacijama

Mislim da nije bila najbolja odluka Roberta Prosinečkog da ponudi ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 crnogorski selektor Faruk Hadžibegić.

Hadžibegić: Robijeva prva odluka je bila prebrza, nije sve gotovo u kvalifikacijama

Mislim da nije bila najbolja odluka Roberta Prosinečkog da ponudi ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 crnogorski selektor Faruk Hadžibegić.

Da li vas je iznenadila odluka Roberta Prosinečkog da ostane na klupi Zmajeva?

“Iskreno, prva odluka da napusti selekciju me je iznenadila, a ova druga manje ili skoro nikako. Mislim da nije bilo razloga koliko god mogu da shvatim Robija sa pozicije selektora. Mislim da je bila prebrza odluka, nije sve gotovo u grupi, a imamo i tog džokera u baražu. Razumijem Robija kao čovjeka i trenera – mislim da nije bila najbolja odluka. Mislim da je najbolje da ostane”.

Prosinečki je govorio nakon Armenije da su šanse za plasman na Euro kroz kvalifikacije male i da se treba pripremiti za baraž u martu. Ipak je ostao. Nas u oktobru očekuju teške utakmice protiv Finske kod kuće i u gostima protiv Grčke. Kako razdrmati ekipu koja evidentno ne igra kako se očekivalo?

“Upravo ste rekli da postoje šanse, zbog čega ne pokušati iskoristiti te šanse. Raspored je težak, ali zbog čega se predati. Nemamo pravo ni sportsko niti moralno da se predamo. Naša selekcija ima taj kvalitet da ostvari dobar rezultat u tim utakmicama. Šanse su ostvarljive.

Robi zna kako sa igračima, možda je ovo bila njegova poruka – momci ovo što radimo nije najbolje. Možda je to bio njegov namjeran gest da bi se svi mobilizovali. Da li sam u pravu to može samo Robi da odgovori. Mislim da je reagovao u dobrom momentu i mislim da imamo vremena da ostvarimo pobjedu. Imamo legitimno pravo da se smatramo boljom ekipom od Grka i Finaca”.

Vidjeli smo tu neka nova imena koja su se pokazala kao dobar izbor, poput Gojaka. Šta nedostaje ovoj reprezentaciji?

“Da sam na njegovom mjestu ja bih se oslonio na Džeku, Pjanića i još nekoliko igrača koji su najkvalitetniji. Gojak je dobro došao, ali ne mislim da je na njemu da izvodi reprezentaciju iz ove situacije”.

Da li ima krivice i na Nogometnom savezu BiH?

“Ima krivice i na Savezu. Ipak, na terenu igrači i treneri odlučuju mnoge stvari. Mislim da ima generalno želje da se uspije i da se nađe mir u ovoj situaciji jer ako ne nađemo mir onda će biti problem”.

Sada ste na klupi Crne Gore koja je izgubila šanse da se plasira na Euro. Došli ste u sličnu situaciju kao i sa BiH 1999. godine. Preuzeli ste ranjenog lava?

“Izgleda da stalno vadim kestenje iz vatre (smijeh). Jako sam ponosan što mi je ukazano povjerenje. Istina je da smo u jednoj komplikovanoj situaciji. Mi smo već počeli praviti ekipu za Ligu nacija i to je naš cilj”.

KVALIFIKACIJE ZA EP

faruk hadzibegickvalifikacije za euro 2020robert prosinecki
KOMENTARI

KOMENTARI