Sport Centar

Hadžibegić iz Pariza za SC: Nakon svake pobjede Sarajeva, ja se osjećam kao da sam dobio na lotu

Francuski drugoligaš FC Red Star dvanaesti je klub kojeg će u sjajnoj trenerskoj karijeri voditi bosanskohercegovački stručnjak Faruk Hadžibegić. Popularni Hadžija u interjvuu za SCsport govorio je o prvim utiscima u novom klubu, ambicijama, FK Sarajevo...

Hadžibegić iz Pariza za SC: Nakon svake pobjede Sarajeva, ja se osjećam kao da sam dobio na lotu

Francuski drugoligaš FC Red Star dvanaesti je klub kojeg će u sjajnoj trenerskoj karijeri voditi bosanskohercegovački stručnjak Faruk Hadžibegić. Popularni Hadžija u interjvuu za SCsport govorio je o prvim utiscima u novom klubu, ambicijama, FK Sarajevo…

Čestitamo Vam i ovako javno. Kakvi su prvi utisci i koje su Vaše ambicije s Red Starom.

“Glavna ambicija u ovoj sezoni je da ostanemo u ligi. Trenutno smo 19., a prvi klub iznad crte bježi nam šest bodova. Ima još 26 utakmica i ja se nadam, uz Božiju pomoć, da ćemo uspjeti na kraju osigurati opstanak”.

U svom debiju osvojili ste veliki bod protiv drugoplasiranog Bresta. Bolji početak niste mogli zamisliti.

“Bod protiv Bresta najvažniji je da poprave igrači samopouzdanje. Sada nam slijedi domaći meč protiv Beziersa, a pobjeda bi nam dobro došla. No, kako god da završi taj meč, ja sam svjestan da bukvalno do zadnjeg kola bit će neizvjesno da li ćemo opstati. Inače, francuska Ligue 2 je izuzetno kvalitetna liga. U njoj igra 16 bivših prvoligaša, nekoliko bivših prvaka i osvajača Kupa Francuske, to vam valjda dovoljno govori o kvalitetu”.

Možete li nam reći nešto više o klubu kojeg ste preuzeli?

“Red Star je drugi najstariji klub u Francuskoj. Klub ima veliku tradiciju. Navijači su odani, a na utakmica ih bude između 5.000 i 10.000. Trenutni vlasnik kluba Patrice Haddad, koji je inače filmski producent, prije deset godina kupio je klub. On se zajedno sa svojom porodicom uhvatio u koštac i ima namjeru da vrati Red Star na stare staze slave. Također, planirano je da Olimpijski stadion koji će se graditi za Igre 2024. godine koje će se održati u Francuskoj, pripadne Red Staru”.

Poznato je da je upravo u Red Staru najbolji fudbaler BiH svih vremena Safet Sušić okončao karijeru. Pamte li danas Francuzi legendarnog Papeta?

“Sušić kad je igrao u Red Staru ovih današnjih ljudi nije bilo u klubu. Ali, u francuskoj štampi prave se te poveznice između Sušića, mene i Red Stara”.

Svaka čast Red Staru, ali zna se koja je Vaša najveća ljubav – FK Sarajevo. Stignete li pratiti igre bordo kluba?

“Svi znaju za moju “hordašku” orijentaciju. Svaku pobjedu koju ostvari Sarajevo, ja se osjećam kao da sam dobio na lotu. Naravno, pratim redovno sve što se dešava oko Sarajeva. Iskreno, otkrit ću vam da sam se bio prepao nakon debakla od Atalante kada smo poraženi 0:8. Prevelik je to rezultat i moglo je nastati rasulo, no, na sreću svih nas koji volimo Sarajevo, sve se okrenulo u drugom smijeru i Sarajevo je sada lider Premijer lige, a nadam se da će na tom mjestu ostati i nakon posljednjeg kola Premijer lige BiH”.

Da li ćete možda u narednom periodu Sarajevo pratiti i s one poslovne strane. Ima li neki igrač u Sarajevu kojeg biste voljeli vidjeti u Red Staru?

“Ja sam uvijek okrenut prema Sarajevu, prema našim ljudima i prema BiH… Sarajevo ima interesantnu ekipu, ne bih nikoga izdvajao, ali sigurno da ima nekoliko igrača koje bi volio vidjeti u svom klubu. No, treba biti realan, ne treba preko portala davati lažna obećanja, moram sjesti s ljudima u klubu i vidjeti koliko uopće ima novca, kakvi su im planovi, trebaju li pojačanja… Opet kažem, ako mi se ukaže i milimetar prostora spreman sam, pa to je moj klub”.

faruk hadzibegicred star
KOMENTARI

KOMENTARI

Dobračin drug:-)
Gost

Puši kurac, debilu jedan…

wpDiscuz