Sport Centar

Grupna faza, daleki san: Kako su nogometni asovi Gibraltara i Estonije nadmašili bh. klubove

Kada je tek predstavljen koncept novoformirane Konferencijske lige, mnogi ljubitelji fudbala pomislili su kako će staza do grupne faze nekog evropskog klupskog takmičenja biti prohodnija kao nikad dosad.

Grupna faza, daleki san: Kako su nogometni asovi Gibraltara i Estonije nadmašili bh. klubove

Kada je tek predstavljen koncept novoformirane Konferencijske lige, mnogi ljubitelji fudbala pomislili su kako će staza do grupne faze nekog evropskog klupskog takmičenja biti prohodnija kao nikad dosad.

I zaista, već u prvom izdanju tako se i ispostavilo s obzirom da su po prvi put u historiji predstavnici Gibraltara (Lincoln), Armenije (Alashkert) i Estonije (Flora) ušli u “evropske” grupe te bili učesnici današnjeg žrijeba u Nionu. Riječ je o nogometnim liliputancima i klubovima koje bi, barem tako djeluje na prvu loptu, ekipe iz Bosne i Hercegovine trebale bez problema savladati.

Uostalom, Sarajevo je prije tri godine rutinski eliminisalo armenski Banants (3:0, 2:1), a Željezničar u istoj sezoni estonsku Narvu (4:2, 2:0).

Međutim, BiH se i dalje nalazi na famoznoj listi od deset zemalja koje nikad nisu imale predstavnika u grupnoj fazi. Ništa se nije promijenilo ni sa uvođenjem Konferencijske lige, ove godine tek je Velež uspio ostvariti zapaženiji rezultat plasmanom u treće pretkolo.

U čemu je problem?

Za razumijevanje tog “lakšeg puta” do grupne faze treba ipak naglasiti da se to ponajviše odnosi na državne prvake, jer oni su u sva tri evropska kupa smještena u dio žrijeba koji se naziva Champions Path. Sama činjenica da su tu isključivo nacionalni šampioni govori da je skoro nemoguće da ćete u prva dva pretkola Lige prvaka dobiti za suparnika ekipu iz ozbiljnijih liga poput Rusije, Turske ili Portugala, a da ne govorimo o rivalima iz “liga petice”.

Čak i ako budete eliminisani u prvoj rundi kvalifikacija Lige prvaka, ostajete u Evropi, jer se selite u drugo pretkolo Konferencijske lige. Ali i dalje dobijate protivnike iz Champions Patha. Dakle, uglavnom je riječ o sastavima iz Estonije, Armenije, Litvanije, San Marina, Andore,…

Champions Path je ove sezone bio rezervisan za Borac, kao prvaka naše zemlje. I zaista su Banjalučani izvukli, nakon eliminacije od Cluja u Ligi prvaka (2:1, 1:3), relativno laganog protivnika u Konferencijskoj ligi, predstavnika Sjeverne Irske, ekipe Linfielda. Tim iz iste zemlje ove godine izbacio je mostarski Velež, Rođeni su protiv Colerainea ostvarili dvije pobjede identičnim rezultatom od 2:1.

Međutim, za Borac se prvak Sjeverne Irske ispostavio kao nepremostiva prepreka. Čak je Linfield u prvoj utakmici propisno osramotio prvaka BiH razbivši ga sa glatkih 4:0. Ako ste gledali taj meč mogli ste primijetiti nešto što je već godinama problem bh. klubova u Evropi.

Fudbaleri Borca pri skoro svakom kontaktu su padali kao da ih je neko maljem odvalio po glavi. Njihovom čuđenju nije bilo kraja kada su uvidjeli da se sudija nije obazirao, a kamoli pomislio da svira faul.

Na susretu u Belfastu domaćoj ekipi dosuđeno je svega osam prekršaja. I to je, zapravo, evropski kriterij suđenja. Onakav kakav bi trebao biti. Gdje nije svaki kontakt faul i gdje arbitri dozvoljavaju da se igra razvija, bez previše sjeckanja. Nije to stvar grubosti, pogotovo ako vidite kakvi se smiješni “faulovi” dosuđuju u našoj zemlji.

U Premijer ligi BiH većina sudija očito nema pojma šta je, zapravo, faul. Riječ je vjerovatno o neznanju, odnosno odbijanju da preuzmu odgovornost. Sami sebe dovode u situaciju u kojoj je najlakše skoro svaki dodir između suparničkih igrača proglasiti prekršajem. I mirna Bosna.

Da ne govorimo o scenarijima kada neke sudije namjerno “kasape” jednu od ekipa kako bi pomogli ovoj drugoj. To je naša realnost, pogotovo ako pričamo o načinu na koji je ovaj isti Borac došao do titule.

Na evropskim utakmicama prosjek faulova je dvadesetak po meču. Na nedavnom susretu između Slobode i Sarajeva dosuđeno je čak 37. Skoro duplo nego što je neki internacionalni standard.

Prilagođavanje na suđenje u Evropi je, dakle, jedan problem naših klubova. Koji je ove godine posebno koštao Borac, uz još neke elemente. Poput loše pripreme, recimo.

Prije prvih evropskih utakmica protiv Cluja, Banjalučani su odigrali svega dvije prijateljske utakmice. Ali ni oni nisu najgori. Sarajevo je imalo samo jedan kontrolni meč prije duela s Milsamijem.

Da kojim slučajem ovaj sadašnji bordo tim, koji je ušao u formu i pobjedničku seriju (tri zaredom) igra danas protiv moldavskog sastava, Milsamiju vjerovatno ne bi bilo spasa. Ali, Moldavci su upravo iskoristili slabe pripreme Sarajeva, kao i činjenicu da se novi bordo igrači u tom periodu još nisu uklopili u tim, te eliminisali aktuelnog osvajača Kupa BiH.

Tu dolazimo do još jednog ključnog problema naših predstavnika na međunarodnoj sceni. Iako cijelu godinu čekaju nastupe u Evropi, jako se slabo pripremaju za iste. Nevolja postaje veća uz činjenicu da tokom ljeta znatno promijene igrački kadar, a ne posvete dovoljno vremena, treninga i utakmica uigravanju ekipe.

Pozitivni primjer Veleža nam govori koliko su pripreme zaista bitne. Prvi meč protiv Colerainea na Grbavici Rođeni su imali na rasporedu 8. jula, ali već sredinom prethodnog mjeseca počeli su igrati prijateljske utakmice. Kada tome pridodate taktičku zrelost i karakter koji su pokazali u Evropi, onda u konačnici dobijete za rezultat eliminaciju slavnog AEK-a.

Ovo je putokaz da se može. Gledao sam prije Sarajevo, Želju… I dođe ovakva utakmica – oni pognu glavu, odigraju ziheraški. Uvijek sam govorio da se može i uvjerio sam igrače da se može”, kazao je trener Veleža Feđa Dudić nakon prve pobjede nad grčkim velikanom.

Itekako je u pravu. Može se. Ako naši klubovi prihvate da se u Evropi sudi drugačije (poštenije). Ako se pripremaju kako i dolikuje utakmicama koje čekaju cijelu godinu. Ako protivnika shvate dovoljno ozbiljno, ali da ga ne respektuju previše.

Naravno da se može. I mora. Jer Evropa je novac. Spas. Onaj koji prvi od klubova iz BiH dopliva do te obale sebi je osigurao lijepu budućnost, barem u nekoliko narednih godina.

A dok se to ne desi, gledajte kako se do grupne faze probijaju nogometni velemajstori iz Armenije, Estonije, Gibraltara…

aek atinafedja dudicfkboracfksarajevofkvelezkonferencijska ligaliga prvakalinfieldmilsami
KOMENTARI

KOMENTARI