Sport Centar

Grozna vijest za nade Plavih: Juniori Željezničara ostali bez nastupa u Omladinskoj Ligi prvaka

Juniori Željezničara ipak neće dobiti najvažniju nagradu za osvojenu titulu državnog šampiona - nastup u Omladinskoj Ligi prvaka.

Grozna vijest za nade Plavih: Juniori Željezničara ostali bez nastupa u Omladinskoj Ligi prvaka

Juniori Željezničara ipak neće dobiti najvažniju nagradu za osvojenu titulu državnog šampiona – nastup u Omladinskoj Ligi prvaka.

Desila im se identična situacija kao i njihovim gradskim rivalima iz FK Sarajevo prije dvije godine. Zbog slabog nacionalnog koeficijenta BiH na rang-listi UEFA-e nade Plavih neće imati priliku takmičit se u najjačem klupskom takmičenju Evrope za igrače do 18 godina.

Međutim, ne samo da je slaba pozicija naše zemlje (tek na 40. mjestu) na pomenutoj listi uticala na to da Željezničar ne uđe u glavni žrijeb Youth Champions League, među 64 tima, već i činjenica da su neke seniorske ekipe poput Crvene zvezde i Dinama, koji imaju šampione i u juniorskoj konkurenciji, eliminisane iz Lige prvaka.

Naime, svakom klubu koji uđe u grupnu gazu LP na seniorskom nivou zagarantovana je i ulaznica za nadmetanje u Omladinskoj Ligi prvaka. Što je više takvih ekipa (s prvacima u obje konkurencije) u grupnoj fazi kod seniora, to je više prostora da se u juniorskoj kategoriji elitnog takmičenja nađu i timovi iz slabije rangiranih zemalja. Ovog puta, tog prostora je bilo jako malo, na žalost Željinih nada…

Od ove sezone primjenjuje se i novi sistem takmičenja u Omladinskoj Ligi prvaka (bez grupne faze u jednoj polovini juniorske LP, igraju se samo eliminacijske utakmice), ali to svejedno ne pomaže Željezničaru ni na koji način.

Sezona u Youth Champions League kreće u martu naredne godine, saopštila je UEFA ove sedmice.

fkzeljeznicaromladinska liga prvakauefa
KOMENTARI

KOMENTARI