Sport Centar

Greške u koracima

Greške u koracima

Prva greška u koracima

Dešavanja tokom i poslije sinoćnje utakmice u tuzlanskom Mejdanu pokazatelj je da naša košarka dotiče dno. Ko je kriv za to? Krivi su svi od navijača, medija pa nadalje. Dopustili smo da nam odu ljudi koji su toliko toga dobrog donijeli, posebno Harun Mahmutović, koji je uvijek davao posljednji atom snage za naš Savez.

Davao se prostor menadžeru, koji nam otima djecu godinama, i njemu sličnima da pljuju po Mahmutoviću. Isti taj Enes Trnovčević sada “truje” Nurkića i još neke reprezentativce. Sve ono što ne valja oko terena, prenijelo se na isti.


Enes Trnovčević, agent Jusufa Nurkića

Zar nije dovoljno pogledati imena igrača koje zastupa ili koje je zastupao Trnovčević? Mirza Begić, Hasan Rizvić, Alen Omić, Emir Preldžić… Šta im je zajedničko? Svi su rođeni u BiH i nikad nisu nastupali za svoju zemlju, nose dresove drugih reprezentacija.

Takav čovjek je dobijao prostor u medijima kako bi “pljuvao” Mahmutovića, koji je donio toliko dobrog za našu reprezentaciju. Takav čovjek sada dobije mjesto u prvim redovima dvorane. Birali smo Trnovčevića umjesto Haruna. Šta smo sada dobili?


Harun Mahmutović, bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH


Druga greška u koracima


Narednu grešku u koracima napravili su čelnici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Nakon što su rastjerali pojedine ljude koji su bili zaslužni za ekspanziju naše košarke, uspostavili su svoj način rada. Za selektora izabran je Damir Mulaomerović.

Mulaomerović se nije uspio nametnuti Teletoviću i Nurkiću. Timski sport ne trpi nedisciplinu i traži autoritete. Obzirom da kod nas nema discipline, odnosa, autoriteta logično je da nema ni rezultata. Zbog toga imamo minimalne (gotovo nikakve) šanse da se plasiramo na Eurobasket.


Djeca se ne vaspitavaju batinama i psovkama


Poslije tih grešaka u koracima, rezultat svega su dešavanja na parketu nakon sinoćnje utakmice protiv Rusije. Bez obzira na to što se stvorila loša atmosfera u i oko reprezentacije, sve je na kraju moglo drugačije završiti, ali sada je kasno.

Džanan Musa ima potrebnu dozu drskosti, ali ona se mora kontrolisati. Nema opravdanja ni za reakciju košarkaša Cedevite, ali neke stvari se mogu pripisati njegovim godinama. Mnogo iskusniji od njega, Teletović, nije smio reagovati kako je reagovao.

Teletović mora znati da ne može tako reagovati, posebno kao kapiten. Mora znati da je uzor mnogima i da se djeca ne vaspitavaju batinama i psovkama, nego ličnim primjerom.


Nurkić je trebao doći pognute glave


To nije bio jedini incident nakon sinoćnje utakmice u Mejdanu. Drugi NBA košarkaš u našim redovima, Jusuf Nurkić, krenuo je u obračun s publikom. Palo je dosta teških riječi, no na sreću nije došlo do većeg incidenta.

Isti taj Nurkić je napustio pripreme, nije se javljao Savezu, da bi poslije preko portala poručio da je povrijeđen. Umjesto Nurkića, tada je kritikovan Savez. Sada smo dobili šta smo dobili. Samo smo birali.

Nurkić je na ove pripreme došao kao heroj, a trebao je doći pognute glave.

Ukoliko ćemo dozvoliti nedisciplinu u nacionalnom timu, da Trnovčević ima pravo na bilo šta i slične stvari, onda nam je bolje gospodski gubiti s mladim igračima kao što su Musa, Vrabac, Sulejmanović i ostali momci, nego da se brukamo pred cijelim svijetom.

edin viscamirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI