Sport Centar

Panathinaikos zvanično podnio zahtjev za napuštanjem košarkaške Eurolige

Kako prenose grčki mediji, košarkaški klub Panathinaikos iz Atine zvanično se obratio Euroligi sa zahtjevom da napusti to takmičenje.

Panathinaikos zvanično podnio zahtjev za napuštanjem košarkaške Eurolige

Košarkaški klub Panathinaikos iz Atine zvanično se obratio Euroligi sa zahtjevom da napusti to takmičenje.

Predsjednik kluba Manos Papadopoulos službenim pismom obavijestio je rukovodstvo Eurolige da želi izlazak iz tog takmičenja.

“Dragi gospodine Bertomeu,

Kao što ste dobro svjesni, u prethodna dva mjeseca Panathinaikos je stidljivo, ali direktno komuncirao sa vama iznoseći svoju volju da okonča ‘licencni klupski ugovor’ sa Euroligom. Tražili smo da se ta ključna stvar iznese nadležnim tijelima što prije. Ipak, vaš odgovor bio je da bi takve vijesti ozbiljno naštetile pregovorima Eurolige sa sponzorima, kao i prozivodu Eurolige u vrijeme kada je kriza sa pandemijom napredovala. Naš klub uzeo je vaše brige u obzir, računali smo na povjerenje sa apsolutnom diskrecijom. Nismo poslali formalno obavještenje niti smo vršili pritisak.

Ipak, vrijeme prolazi, a i dalje nemamo odgovor na naš razuman i legitiman zahtjev. Kao posljedica toga, a u svjetlu činjenice da se prisustvo našeg kluba u takmičenju nije pokazalo korisnim po nas ni na koji način – a istovremeno nije bilo korisne eksploatacije niti uvećanja prihoda produkta Eurolige – Panathinaikos sada u pismenoj formi izražava svoju namjeru da prebaci klupsku licencu i dionice. Zvanično tražimo da se nadležna tijela Eurolige brzo sastanu i preuzmu akciju povodom ovog pitanja.

Hvala unaprijed“, navodi se u obraćanju Panathinaikosa.

Prethodno je vlasnik Dimitrios Giannakopoulos nekoliko puta oštro kritikovao Jordija Bertomeua i Euroligu zbog načina vođenja takmičenja koje, kako smatra, nije u interesu klubova.

PAO, inače šest puta prvak Evrope je sa Euroligom 2015. godine potpisao desetogodišnji ugovor, tj. dobio A licencu zajedno sa još deset klubova.

Ranije se spomijalo da bi grčki klub u Euroligi mogli zamijeniti Virtus iz Bolonje ili Partizan.

euroligapanathinaikos
KOMENTARI

KOMENTARI