Sport Centar

Generacija koja obećava: Koševske bebe” budućnost i kapital FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo ponovo je zadesio vrlo turbulentan početak proljeća. Nepisano je to pravilo na Koševu, koje se dešavalo i proteklih nekoliko sezona.

Generacija koja obećava: Koševske bebe” budućnost i kapital FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo ponovo je zadesio vrlo turbulentan početak proljeća. Nepisano je to pravilo na Koševu, koje se dešavalo i proteklih nekoliko sezona.

Na loše rezultate nadovezala su se i (ne)očekivana previranja unutar klupskih struktura, ali u svom sivilu koje je zadesilo redove aktulenog šampiona čini se da postoji i razlog za optimizam, koji se najviše ogleda u mladim fudbalerima iz Akademije FK Sarajevo, piše Scsport.ba.

Prvenstveno se to odnosi na generaciju kadeta, aktuelnih lidera u Omladinskoj ligi, koja je iznjedrila pet mladih igrača koji su mahom bili nosioci igre BiH na minulom turniru Elitnog kruga kvalifikacija u kojem je naša reprezentacija do 17 godina napravila historijski uspjeh plasiravši se na EP u Azerbejdžanu u maju ove godine.

Koševske bebe su zablistale u punom sjaju, pa su od četiri postignuta gola na pomenutom turniru, čak tri postigli igrači Sarajeva (Nedim Hadžić 2, Ševkija Resić). Bordo tim je dao i najviše reprezentativaca. Nedim Hadžić, Ševkija Resić, Demirel Veladžić, Ergin Mehuljić i Rijad Sadiku su bili na spisku Sakiba Malkočevića i potvrdili su svoju vrijednost, kao budući kapitalci, koji će napuniti klupsku kasu.

Fudbalski biseri sa Koševa pokazali su da njihova dominacija u Omladinskoj ligi nije slučajna, a u istoj generaciji nastupa još nekoliko izuezetno talentovanih mladića, koji bi svoju afirmaciju trebali da steknu u narednom periodu. Posebno vrijedi izdvojiti ubojitog topnika Nedima Hadžića, koji je srušio veliku Italiju, a postigao je pogodak i Rusima. Mladi golgeter Bordo tima je sa 28 golova na 17 utakmica neprikosnoven i u šampionatu. Ševkija Resić je već na meti mnogih inostranih klubova, a možda i najveći talenat Demirel Veladžić ranije se dokazao u dresu prvog tima iako ima samo 16 godina. On je u Kup meču protiv Slavije postao najmlađi debitant u historiji Sarajeva, a na istom meču je postigao i gol, postavši tako i najmlađi strijelac u historiji Kluba. Hadžić i Veladžić su već i potpisali profesionale ugovore sa FK Sarajevo.

Omladinski pogon Sarajeva gotovo 20 godina nije ”izbacio” značajnijeg igrača ili generaciju fudbalera koja je obećavala, a čini se da bi upravo ovi momci trebali biti dugo očekivana plejada mladih igrača koji će u budućnosti nositi igru Bordo tima. Njihovi rezultati i uspjesi svjedoče o tome, pa na Koševu ne smiju dopustiti luksuz da ih olahko ”potroše”, što je u prošlosti znao biti slučaj sa nekim talentovanim igračima, koji nisu dobili pravu šansu ili još češće, nisu na pravi način integrisani u prvi tim, pravilnim doziranjem minutaže i osiguranim kontinuitetom igara.

Da je Sarajevo ipak promijenilo politiku prema mladim igračima pokazuje i tekuća sezona. Marko Mihojević, Elvedin Herić, Demirel Veladžić, Adnan Osmanović, Advan Kadušić, Vedad Gljiva, te Hamza Čataković fudbaleri su potekli iz Akademije koji su ove sezone dobili šansu ili se čak izborili za mjesto prvotimca. Da slika bude potpunija, veliki broj njih se ozbiljno nametnuo i pokazao je kvalitet, te da se pravilnim i istrajnim radom na njih može itekako računati.

Sarajevo konačno ima priliku da pokaže da je na pravom putu, jer glavna vizija kluba odnosi se na razvoj mladih igrača kroz Akademiju, koja bi u budućnosti trebala biti glavni izvor finansijske samoodrživosti kluba, a sudeći po talentu i kvalitetu, ova grupa mladića mogla bi biti realna budućnost i istinski kapital FK Sarajevo.

fksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI