Sport Centar

Gareth Bale umjesto Garetha Balea: Tottenham i Mourinho kao najbolja šansa za spas karijere

Zašto ljubav nije istrajala do kraja, krivica je obostrana. Na kraju, teško da možemo naći sličan primjer odrađenog posla, a da su tako zadovoljne sve strane kao sada. Istina, ostaje žal jer je moglo biti ljepše i bolje, ali svejedno, Gareth Bale se vratio u Tottenham.

Gareth Bale umjesto Garetha Balea: Tottenham i Mourinho kao najbolja šansa za spas karijere

Zašto ljubav nije istrajala do kraja, krivica je obostrana. Na kraju, teško da možemo naći sličan primjer odrađenog posla, a da su tako zadovoljne sve strane kao sada. Istina, ostaje žal jer je moglo biti ljepše i bolje, ali svejedno, Gareth Bale se vratio u Tottenham.

Prošlo je tačno sedam godina otkako je Velšanin odlučio napustiti klub, koji ga je lansirao u svjetsku zvijezdu, kako bi postao trofejan fudbaler. Nešto što već dugo Harry Kane odbija učiniti, ali djeluje da bi uskoro i to moglo da se promijeni.

Ipak, niko mu na tadašnjem White Heart Laneu nije zamjerio na tome. Naprotiv, u klubu je odrađen strašan posao, između ostaloga i od Baleovog novca, i projekat je stigao do finala Lige prvaka, kontinuiranog učešća u eliti (izuzev ove sezone nakon brojnih turbulencija), izgradnje najmodernijeg evropskog stadiona koji je postao nepresušan izvor zarade…

Bale je dočekan u Madridu grandiozno. Takav je renome u evropskim okvirima stekao već u Spursima, a istom linijom u Real je stigao nešto ranije i Luka Modrić, pa nije bilo razloga da Velšanin bude promašaj. Daleko od toga da je na kraju i bio.

Tako je Real dobio igrača koji je odlučivao bitne utakmice, bio u sjeni najveće zvijezde tima i kada nju ne bi išlo na terenu, nebrojeno puta rješavao najbtinije stvari poput finala Lige prvaka.

Ipak, stvari nisu posljednjih godina išle kako su svi priželjkivali. Kao što rekosmo, krive su sve strane, pa je razlaz bio najbolje rješenje, čak i da je došao nešto ranije od ljeta 2020. godine.

S jedne strane, nisu ga dovoljno cijenili i nisu znali kako da ga iskoriste na najbolji način, a sa druge strane, i Bale je van terena griješio mnogo više i nije bio mislima u fudbalu, pa je to javno i propagirao. Neke druge stvari stajale su ispred Reala, istini za volju, djelomično i zbog statusa na Santiago Bernabeuu kojeg možda i nije zaslužio.

Kapitulaciju u Realu potpisao je nakon utakmice za reprezentaciju Velsa kada je javno pozirao sa zastavom na kojoj piše: “Vels, golf, Madrid, u tom redoslijedu”. Nakon toga razlaz je bio neminovnost i pitanje vremena, što se i dogodilo neposredno poslije početka nove sezone.

Nakon svega toga, ne možemo reći da je Bale bio dovoljno cijenjen u Realu. Njegov menadžer je, nakon kompletniranog transfera, situaciju opisao na autentičan način.

Zbog onoga što je uradio u Real Madridu, trebali bi ljubiti pod kojim je on prolazio”, rekao je agent Jonathan Barnett.

Sedam godina i 13 velikih trofeja kasnije, Bale je igrač koji mnogo toga još ima da pokaže evropskom fudbalu, a posebno se to odnosi na njegov dom, dom u kojeg se vratio. Nije Tottenham njegov matični klub, ali je klub kojeg najviše voli i u kojem bi, kako reče, jedino mogao igrati u ovim trenucima.

S druge strane, britanski mediji s ozbiljnom dozom humora navode da je “Gareth Bale 27. igrač kojeg je Tottenham doveo kao pokušaj zamjene Garetha Balea nakon njegovog odlaska”. Daleko je to od istine.

Sama činjenica da to nije isti tim, već mnogo ozbiljniji od onoga kojeg je napustio prije sedam godina, govori nam da se radilo veoma dobro.

Mnogi su skeptični u vezi njegovog povratka u Englesku smatrajući da Velšanin više nema šta da ponudi u najjačoj ligi svijeta. Iz nje je nekada otišao kao senzacija, a onda ga je Real iskristalisao u zvijezdu koja i te kako ima šta da pokaže. Djeluje da je to ono što je Tottenhamu falilo ukoliko gledamo neki drugi aspekt, a ne samo fudbalske mogućnosti na terenu (fali tu još mnogo toga). Tottenham ima konačno velikog šampiona u timu, čovjeka koji zna kako se igraju bitne utakmice i osvajaju trofeji, pošto je to naučio na nekom drugom mjestu.

Kakva je budućnost Balea u Tottenhamu, to sada niko ne može znati. Još uvijek nije spreman za povratak na teren, a menadžer Jose Mourinho je rekao kako nikada nije vidio motivisanijeg igrača i da se u takvim okolnostima fudbaler znatno brže vrati u odnosu na planirani datum.

Bale se u Sjeverni London vratio kao svjetski as, veliki šampion i očekivanja su velika. Ipak, jedno je jasno. Tu ga čekaju već etabilirane zvijezde i teško da će moći da radi sve što želi u Mourinhovom timu, bez obzira na pobjednički pedigre.

Sa Harryjem Kaneom i Heung-Min Sonom će činiti jedan od najboljih napadačkih trojaca u svjetskom fudbalu. Potencijal tog trojca je veliki, ali je pitanje koliko će to donijeti.

Kao i Mourinho, i njegov menadžer Barnett je uvjeren u sretan kraj ove priče. Najavio je da će Bale ‘rasturiti’ u Tottenamu i ostati i nakon što odradi jednogodišnju posudbu. Prema Barnettu, Bale i Real su završena priča i tamo se Velšanin više nikada ne želi vratiti. I to dovoljno govori da je brzonogi ofanzivac u Madridu proživio i neke stvari o kojima se nije puno govorilo u javnosti, pa otuda i revolt i glasno isticanje da na Bernabeuu ne želi igrati.

Novu šansu je dobio i ukoliko uspije unijeti mentalitet šampiona u Tottenham, profitirat će svi. Navijači, koji su navikli na škrtog vlasnika Daniela Levyja, doživjeli su veliku euforiju i vjeruju najnovijem pojačanju. Sada je sve na njemu, a koliko god Mourinho bio osporavan u posljednje vrijeme, idealna je osoba da ga vrati na pravi put. Oživljavanje vanserijskog talenta i nastavak priče koja je stala u posljednje dvije – tri godine, ili finalni odlazak u zaborav, vidjet ćemo vrlo brzo. Lično tipujem na ovo prvo…

gareth balejose mourinhoreal madridtottenham
KOMENTARI

KOMENTARI