Sport Centar

Gajić: Sigurno ću se oprobati u WNBA ligi, bila sam ponosna nakon izbora na draftu

Marica Gajić, naša najbolja košarkašica, i ove godine našla se u užem izboru za najbolju sportistkinju Bosne i Hercegovine. Marica trenutno nosi dres turske ekipe Hatay, s kojom prvi put u karijeri igra Euroligu.

Gajić: Sigurno ću se oprobati u WNBA ligi, bila sam ponosna nakon izbora na draftu

Marica Gajić, naša najbolja košarkašica, i ove godine našla se u užem izboru za najbolju sportistkinju Bosne i Hercegovine. Marica trenutno nosi dres turske ekipe Hatay, s kojom prvi put u karijeri igra Euroligu.

U razgovoru za Dnevni avaz, Gajić se prisjetila svojih početaka, ali i otkrila koji su njeni ciljevi u budućnosti. Prve košarkaške korake Gajić je napravila u selu nadomak Bijeljine, u kojem je tada živjela.

“Košarkaški klub Budućnost je organizirao treninge košarke tokom ljetnog raspusta. Tako sam zajedno s drugaricom krenula trenirati košarku i tu se rodila ljubav prema ovom sportu. Vremenom je košarka postala moj put, a lopta moj vjerni saputnik”, započela je razgovor Marica (23).

Prvu profesionalnu sezonu Gajić je igrala u Banovićima. Fenomenalne partije tada 15-godišnjeg krilnog centra trasirale su joj put u Sloveniju, gdje je sa dosta uspjeha nastupala za Celje.

“S obzirom na to da sam u Banovićima bila jedna od najmlađih igračica, titula najbolje košarkašice te sezone otvorila mi je vrata mnogih klubova, a također mi je dala dodatnu motivaciju. Moj sljedeći izbor bila je ekipa Celja. Za taj period vežu me prelijepe uspomene. To je bio period mog odrastanja, školovanja, usavršavanja u košarci, i u svim drugim segmentima života. Zahvalna sam treneru i svima koji su se zajedno sa mnom trudili da uspijem”, kaže Gajić.

Naredna stanica bila je Turska, u kojoj Marica nastupa još od 2015 godine. Preko Yakina, Girnea i Mersina stigla je do ekipe Hataya, koja je godinama u vrhu turskog šampionata i koja ove sezone nastupa u Euroligi.

Očekivanja u Hatayu bila su velika pred početak sezone, naročito poslije osvajanja Predsjedničkog kupa.

“Smatram da igramo lošije nego što bi trebalo, treba još mnogo rada da se uloži u ovu novoformiranu ekipu. Što se tiče Eurolige, do sada nismo opravdale očekivanja i dozvolile smo sebi neočekivane poraze (trenutni omjer 2-5). S druge strane, u turskom prvenstvu sve ide prema planu i ne sumnjam da ćemo napraviti velike stvari. Ako se pruži prilika za osvajanje titule, iskoristit ćemo je”, kaže igračica Hataya (185 centimetara), koja u Euroligi ima prosjek od 15,5 minuta, pet poena i 3,3 skoka.

No, tu se ne zaustavljaju ambicije naše reprezentativke. Prije tri godine Gajić je izabrana na draftu američke profesionalne WNBA lige, kao 32. izbor ekipe Washington Mysticsa.

“San svakog košarkaša jeste da zaigra u najjačoj ligi svijeta. Meni je ta prilika ukazana, kao odgovor na moj trud, zalaganje, odricanje i borbu. Ne mogu opisati koliki je ponos u meni zbog toga što sam prva bh. igračica koja je izabrana na WNBA draftu. Sigurno ću se u budućnosti oprobati i u toj ligi”, poručuje bh. košarkašica.

Vođa nove generacije bh. reprezentativki smatra da se dolaskom Mirze Teletovića na čelo KSBiH stvari polako mijenjaju nabolje.

“Trebamo biti svjesni da smo mala država sa puno potencijala i da su sportisti najbolji ambasadori ove države. Želim da vjerujem da se stvari polako mijenjaju, idu ka boljem, prvenstveno u KSBiH, dolaskom Mirze Teletovića na mjesto predsjednika. Daleko smo od nivoa na kojem se nalaze ostale države i najveći problem su, svakako, finansije”, mišljenja je Gajić.

hataymarica gajicwashington mystics
KOMENTARI

KOMENTARI