Sport Centar

France Football od ove godine će dodjeljivati i nagradu za najboljeg golmana na svijetu

Najbolji golman svijeta od ove godine bit će nagrađivan trofejom "Yachine", nazvan po bivšem sovjetskom golmanu Levu Yashinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

France Football od ove godine će dodjeljivati i nagradu za najboljeg golmana na svijetu

Najbolji golman svijeta od ove godine bit će nagrađivan trofejom “Yachine”, nazvan po bivšem sovjetskom golmanu Levu Yashinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Početkom decembra bit će poznat najbolji fudbaler svijeta, odnosno bit će dodijeljena Zlatna lopta (Ballon d'Or) koju dodjeljuje francuski list France Football. Ove godine, organizatori su uveli i novitet, a to je i nagrada za najboljeg golmana.

Organizatori su odlučili da trofej nosi ime “Yashin”, po Levu Yashinu, golmanu fudbalske reprezentacije Sovjetskog saveza od 1954. do 1967. godine, koji je jedini ”čuvar mreže” u historiji osvajač Zlatne lopte, 1963. godine.

The Ballon d'Or izvorno je dodjeljivan najboljem fudbaleru Evrope i za njega su glasali samo novinari. Sada je riječ o globalnoj nagradi za koju glasaju i treneri i kapiteni nacionalnih timova.

Iz France Footballa navode kako će lista od 10 nominacija za najboljeg golmana biti objavljena 21. oktobra, a ceremonija dodjele nagrada biti održana 2. decembra. Prošle godine titula najboljeg fudbalera svijeta pripala je hrvatskom reprezentativcu Luki Modriću.

france footballyachine
KOMENTARI

KOMENTARI