Sport Centar

Formira se novo košarkaško takmičenje u Evropi: FIBA potvrdila razgovore s NBA

Košarkaški svijet jučer je iznenadila vijest da FIBA i NBA zajedno prave novo takmičenje, koje bi praktično "poništilo" Euroligu.

Formira se novo košarkaško takmičenje u Evropi: FIBA potvrdila razgovore s NBA

Košarkaški svijet jučer je iznenadila vijest da FIBA i NBA zajedno prave novo takmičenje, koje bi praktično “poništilo” Euroligu.

Španski listovi Mundo Deportivo i Marca najavili su velike promjene u evropskoj košarci, gašenje elitnog takmičenja kakvo sada znamo, ali i Eurocupa koji funkcioniše na sličnim principima. Umjesto Eurolige i Eurocupa gledali bismo nešto sasvim novo…

Ubrzo se oglasila FIBA, koja ima zvanično saopštenje o glasinama koje su se pojavile u španskim medijima. Reagovali su veoma brzo i nisu demantovali natpise.

‘FIBA potvrđuje da je, nakon poziva upućenog predsjedniku i izvršnom direktoru euroligaške košarke i akcionarima Eurolige Commercial Assets (ECA), održan sastanak sredinom septembra na kojem se razgovaralo o ujedinjenju evropske košarke. Kao ključni akter za rast našeg sporta i dugogodišnji FIBA ​​partner, NBA je također bila pozvana i učestvovala na sastanku. Nakon diskusije, sve strane su se složile da održavaju redovne sastanke u narednim mjesecima”, navodi se u saopštenju.

Za sada još nema jasnih detalja o tome kako bi izgledalo novo takmičenje, ali je sigurno da se timovi iz njega ne bi nadmetali protiv NBA ekipa. Zapravo, evropska verzija NBA bila bi potpuno odvojeno takmičenje, a iz SAD bi se samo držala kontrola nad projektom.

euroligafibanba
KOMENTARI