Sport Centar

FK Sarajevo: Ukoliko naša sigurnost bude ugrožena u narednim utakmicama odbit ćemo igrati

Nakon dešavanja na jučerašnjoj utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega na Pecari, Sarajevo je izdalo saopštenje.

FK Sarajevo: Ukoliko naša sigurnost bude ugrožena u narednim utakmicama odbit ćemo igrati

Nakon dešavanja na jučerašnjoj utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Širokog Brijega na Pecari, Sarajevo je izdalo saopštenje.

Bordo tim ističe da je još jednom bio žrtva fizičkih napada i nacionalističkih uvreda.

“Fudbalski klub Sarajevo je još jednom bio žrtva fizičkih napada i nacionalističkih uvreda u Širokom Brijegu na utakmici osmine finala Kupa BiH koja je odigrana sinoć, 2. oktobra u 18.30 sati na stadionu Pecara.

Tokom čitavog susreta igrači i stručni štab FK Sarajevo bili su izloženi verbalnom nasilju od strane domaćih navijača i službenih lica susreta.

Iznimno loša organizacija utakmice rezultirala je činjenicom da je bezbijednost gostujućeg tima bila ugrožena tokom čitavog susreta zbog čestih ubacivanja pirotehničkih sredstava i drugih tvrdih predmeta u teren.

Nakon što su u nekoliko navrata bezuspješno pokušali pogoditi igrače FK Sarajevo različitim tvrdim predmetima, publika smještena na tribini Sjever pogodila je igrača FK Sarajevo, Anela Hebibovića tvrdim predmetom u glavu.

Incident je rezultirao prekidom susreta više od 15. minuta.

Jučerašnji susret je nastavljen naredbom službenih lica susreta, a prema važećem Disciplinskom Pravilniku NS/FS BiH član 60 važi sljedeće:

“Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena bit će kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od tri do 12 utakmica i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM”.

Zaštitari na tribini niti u jednom trenutku prije prekida u 74. minuti susreta nisu pokušali spriječiti ubacivanje predmeta u teren, te su u nekoliko navrata pripadnici zaštitarske agencije provocirali gostujuće navijače i uposlenike FK Sarajevo smještene u loži na tribini Sjever”, navosi se u saopštenju.

Klub sa Koševa pokrenut će pravne postupke protiv odgovornih.

“FK Sarajevo će do kraja dana pokrenuti pravne postupke protiv odgovornih pravnih i fizičkih lica koja su odgovorna za sljedeće:

  • fizički napad i napad u pokušaju,
  • vrijeđanje na nacionalnoj osnovi,
  • isticanje fašističkih slogana i oznaka,
  • namjerno provociranje igrača i stručnog štaba, te navijača smještenih na tribini Istok od strane osoba zaduženih za sigurnost.

Navijači gostujuće ekipe su na tribinu ušli tek u 15. minuti susreta što predstavlja još jedan od organizacionih propusta domaćina.

Prije deset godina u Širokom Brijegu ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, a pet navijača je teže ranjeno vatrenim oružjem. Sramotna činjenica je da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača, te da se spomen ime pokojnog Vedrana Puljića i danas na istom stadionu Pecera vrijeđa. U 2019. godini smo i dalje svjedoci kriminalnih radnji koje se dešavaju pod okriljem nacionalizma”, stoji u saopštenju.

Ukoliko se nešto slično ponovi u narednim utakmicama, Sarajevo će odbiti igrati susret.

“Fudbalski klub Sarajevo u cilju zaštite svojih igrača, stručnog štaba i drugog osoblja nakon jučerašnje utakmice donio je sljedeću odluku:

Ukoliko se na nekoj od narednih utakmica ponovo desi da sigurnost igrača i stručnog štaba na utakmici bude ugrožena iz bilo kojeg razloga, bez obzira na potencijalne sankcije, važnost utakmice i druge parametre, FK Sarajevo će napustiti teren i odbiti nastavak susreta”, dodaje se u saopštenju.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

fksarajevokup bihnksirokibrijeg
KOMENTARI

KOMENTARI

Podrska
Gost

Sve super i treba da zastitite svoje igrace ali isto tako ih naucite da ne provociraju navijace. Hebibovic nakon postignutog pogodka za 1:2 umjesto da slavi sa Hordama on klanja pred Škriparima, Handžić takođe provocira. Da se razumijemo ne opravdavam ponasanje navijaca ali postupci igraca Sarajrva su za osudu.

wpDiscuz