Sport Centar

FK Sarajevo prije 53 godine osvojio titulu i postao prvi profesionalni šampion Jugoslavije

Na današnji dan prije 53 godine, u nedjelju 2. jula 1967. godine, u 18 sati i 45 minuta FK Sarajevo je i zvanično postao šampion Jugoslavije u fudbalu. Tim sa Koševa je tada bio šesti prvak države i prvi klub u historiji bh. fudbala koji je ponio naslov prvaka bivše zemlje.

FK Sarajevo prije 53 godine osvojio titulu i postao prvi profesionalni šampion Jugoslavije

Na današnji dan prije 53 godine, u nedjelju 2. jula 1967. godine, u 18 sati i 45 minuta FK Sarajevo je i zvanično postao šampion Jugoslavije u fudbalu. Tim sa Koševa je tada bio šesti prvak države i prvi klub u historiji bh. fudbala koji je ponio naslov prvaka bivše zemlje.

Mladi tim Sarajeva dotakao vrh fudbalskog Olimpa

Nekada nedostižna ”velika četvorka” tih godina je stekla dostojne rivale u Vojvodini (šampion sezonu ranije) i Sarajevu, tada mladoj ekipi koja se prekalila u toku samo jednog takmičenja i pod veoma uzbudljivim okolnostima, boreći se sa čudesnim elanom, uspjeli su da se popnu na sam vrh fudbalskog Olimpa i tamo istaknu svoju zastavu.

Bila je to tada prva profesionalna sezona jugoslovenskog fudbala u kojoj su fudbalski radnici, stručnjaci i fudbaleri praktično ”u mraku” tražili svoje mjesto u u novim uslovima krupne reogranizacije fudbala i jednog procesa koji se tek trebao iskristalisati kroz fudbalska zbivanja.

Sarajevo je pred početak te sezone ostalo bez dva ponajbolja igrača – defanzivca Aleksandra Ristića i prvog strijelca Džemaludina Mušovića koji su prešli u Hajduk, iako su prethodno načelno dogovorili ostanak na Koševu. Refik Muftić i Svetozar Vujović morali su na odsluženje vojnog roka, dok su klupske legende i veterani Asim Ferhatović i Ibro Biogradilić najavljivali oproštaj od fudbala, ali su odlučili da nastave igrati i pomognu ekipi koja se našla u teškoj situaciji. Navijači, suočeni s odlascima klupskih vedeta, s pravom su strahovali za opstanak u društvu najboljih, ali na kraju se desilo veliko čudo.

Sarajevo je u posljednje kolo 30. kolo ušlo sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo, te je za konačnu ovjeru titule bio potreban još samo jedan bod u duelu sa Čelikom, koji je već ranije ispao. Koševo je vrilo od oduševljenja. Trideset hiljada ljudi je pozdravilo najbolji tim u sezoni 1966/67.

Bordo tim je pokazao da kada zaigra, može kao od šale da napuni mrežu protivniku. Čelik je tog dana savladan sa 5:2.

Ipak, nije sve bilo glatko na samom početku. Zeničani su u prvom poluvremenu poveli sa 2:1, pa je za čas Koševom zavladala panika. Međutim, za samo deset minuta od 33. do 43. Sarajevo je postiglo tri gola i sve je bilo gotovo. Vahidin Musemić je postigao hat-trick, a Boško Antić i Boško Prodanović su završili posao.

Sarajevo je igralo utakmicu u potpuno novim dresovima, a razdragana publika je počela da svlači igrače poslije utakmice. Mladi Musemić je posljednji dospio do svlačionice i to uz pomoć članova Uprave Sarajeva, dok je predsjednik Gradskog vijeća Džemal Muminagić na terenu pozdravio i čestitao igračima Sarajeva na velikom uspjehu.

Fotografija FK Sarajevo.

Najbolja generacija u historiji tima sa Koševa

Šampionska generacija Sarajeva je ostvarila i plasman u finale Kupa Maršala Tita, ali pod dosta sumnjivim okolnostima žrijebanja domaćina je poražena od Hajduka u Splitu sa 2:1, u prvoj finalnoj utakmici koja se do tada igrala van Beograda. Osvajanjem titule, Sarajevo je steklo pravo nastupa u Kupu šampiona, gdje je kasnije ostvarilo plasman među 16 najboljih evropskih timova, ali tamo je eliminisano od strane čuvenog engleskog Manchester Uniteda, koji nakon izbacivanja Sarajeva (0:0 i 2:1) odlazi do samog kraja i postaje prvak Europe te sezone.

Vjerovatno i najbolja generacija u historiji tima sa Koševa iznjedrila je nekoliko i vrhunskih fudbalera.

Mirsad Fazlagić je bio najbolji desni bek prvenstva i jedan od najboljih u Evropi na svojoj poziciji, a u šampionskoj sezoni formirao se kao bek savremenog shvatanja fudbala. Priseban, sa prefinjenim osjećajem za akciju, brz i spreman da krene u napad kada se ukaže prilika, pokretljiv i okretan, ulijevao je povjerenje cijeloj zadnjoj liniji koja je tada primila samo 28 golova.

Na poziciji centarhalfa stasao je i pokojni Milenko Bajić, pomalo zaboravljena legenda tima sa Koševa. Iako je na početku igrao beka, prelaskom na poziciju centarhalfa pokazao je izuzetne sposobnosti. Bajić je bio jedini igrač uz Mirsada Fazlagića i Boška Antića koji je u šampionskoj sezoni odigrao svih 30 prvenstvenih utakmica.

Fahrudin Prljača se tada pokazao kao neumorni radnik, borben, lukav i izdržljiv, sa velikim radiusom kretanja i bio je jedna od glavnih poluga u timu, nastupajući na poziciji halfa.

Boško Prodanović je imao sve odlike dobrog desnog krila, često sa defanzivnim zadacima, a njegov imenjak Antić na drugoj strani je svojom brzinom i prodorima bio u stanju da se poigra i sa najboljim igračima odbrane. U vrhu napada, neizostavan je bio tada mlađahni Vahidin Musemić koji je sa 15 golova bio najbolji strijelac ekipe, a u godinama koje slijede razvio se u jednog od najboljih centarfora Starog kontinenta.

Tim sa Koševa je te sezone postigao ukupno 51 prvenstveni gol, a trio Prodanović-Antić-Musemić dali su više od 80% golova (Prodanović 10 golova, Antić 14 i Musemić 15), pa je do danas ostala upamćena navijačka pjesma na Koševu iz tog vremena: “Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini.”

Fotografija FK Sarajevo.

Rahmetli Hase odigrao osam mečeva

Svakako, vrijedno je istaći da je u šampionskoj sezoni osam nastupa upisao i legendarni Asim Ferhatović Hase koji je i najbolji strijelac tima sa Koševa u historiji, od čega posljednji meč 16. oktobra 1966. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren.

Također, rekorder po broju nastupa u bordo dresu Ibrahim Biogradlić je odigrao 15 mečeva te sezone i oprostio se na najbolji način, osvajanjem šampionske titule, a istovremeno je obnašao i funkciju tehničkog direktora tima.

Šampionski tim Sarajeva su činili: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović (odigrao osam utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.

Prvi šef sruke bio je Miroslav Brozović, pomoćnik Franjo Lovrić, dok je Ibro Biogradlić bio i tehnički rukovodilac.

FK SARAJEVO – NK ČELIK 5:2

Datum: 02.07.1967.
Gledalaca: 30.000
Sudija: Branko Tešanić (Varaždin)

Sarajevo: Sirčo, Fazlagić, Vujanović, Jesenković, Bajić, Prljača, Šiljkut, Prodanović, Makić, Musemić, Antić. Trener: Brozović.

Čelik: Vranješ (od 45. Stijović), Štaka, Radičević, Miklaušević, Golubović, Galijašević, Rajić, Čerimagić, Renić, Lalić, Bajrić. Trener: Takač.

Strijelci:

1:0 – Musemić 7’
1:1 – Čerimagić 10’
1:2 – Čerimagić 21’
2:2 – Musemić 33’
3:2 – Musemić 37’
4:2 – Antić 43’
5:2 – Prodanović 81’

fksarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI