Sport Centar

FK Partizan: Ponovite utakmicu protiv Mačve ili ćemo istupiti iz lige

Fudbalski klub Partizan je dana 14. decembra odigrao posljednju prvenstvenu utakmicu jesenjeg dijela Super lige Srbije protiv FK Mačva iz Šapca.

FK Partizan: Ponovite utakmicu protiv Mačve ili ćemo istupiti iz lige

Fudbalski klub Partizan je dana 14. decembra odigrao posljednju prvenstvenu utakmicu jesenjeg dijela Super lige Srbije protiv FK Mačva iz Šapca.

Ova utakmica je igrana u izrazito neregularnim vremenskim uslovima i završena rezultatom 0:0.

FK Partizan je nakon održane Vanredne sjednice UO, istakao nekoliko činjeničnih okolnosti koje ukazuju na potpuno odsustvo regularnosti i kršenja pozitivnih pravnih propisa FSS prilikom odigravanja ove utakmice, izdavši saopštenje za javnost.

“Prije njenog početka, članovi UO FK Partizan su konstatovali odsustvo regularnih uslova uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule a snježna vejavica je nanoslila smetove na glavnom terenu Partizanovog stadiona).

Direktor Super Lige je, u telefonskom razgovoru, obavijestio Generalnog direktora FK Partizan, g. Miloša Vazuru, koji je, u ime UO FK Partizan zahtijevao da se utakmica prekine, da je njegova procjena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i SVE PREOSTALE UTAKMICE biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

Na poluvremenu utakmice, službeno lice FK Partizan, Dragan Velanac, je obavijestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtjevu UO FK Partizan, predsjednika UO, Milorada Vučelića i Generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, uslijed dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtjev upućujući rukovodstvo FK Partizan da „traktorom nastavi da čisti snijeg“ i zahtijevajući da g. Velanac napusti službene sudijske prostorije.

Utakmice koje su na programu danas, 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika.

FK Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Super lige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/19. godinu (u daljem tekstu Propozicije) i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika.

U ovom slučaju su i Direktor Super lige i glavni sudija dva puta obavještavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između FK Partizan i FK Mačva iz Šapca.

Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevrijeme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uvjerenja a sudija Živković iz Niša je donio odluku da se, i pored opravdanog zahtjeva FK Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl.12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi Direktor lige.

Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve posljednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar.

Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedjelja, 16. decembar, smatra posljednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto Direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice FK Partizan i FK Mačva iz Šapca za nedjelju, 16. decembar 2018. godine, baš kao što je slučaj i sa ostalim posljednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva.

FK Partizan drži da je postupanje Direktora lige neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distributivne pravde koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je donio direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja.

Ovakva postupanje je samo posljednje u nizu eklatantnih ogrešenja čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva.

FK Partizan je u potpunosti svjestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Super ligi Srbije ali je želio da svojim konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovijest razuma nadvlada brutalnost bezumlja.

Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže „dara prevrši mjeru“, FK Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sljedeće mere:

U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju FK Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtijevati ponovno odigravanje ove utakmice.

FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sjednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Super lige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Super ligi Srbije.

FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtjevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahtjeva i žalbe, prekine dalje učešće u Super ligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije”, navodi se u saopštenju.

fk partizan
KOMENTARI

KOMENTARI

lijan
Gost

Od kada je na vlasti vatreni navijac Crvene Zvezde Aleksandar Vučić počeo je strmoglavi pad Partizana kako u fudbalu tako i u košarci dok se Crvena Zvezda iz ogromnih gubitaka naglo vinula u LP

wpDiscuz