Sport Centar

Fizioterapeut nije nikad ni imao korona virus: Slovan neopravdano izbačen iz Lige prvaka

Slovan iz Bratislave izbačen je iz prvog pretkola Lige prvaka. Slovački prvak u njemu je trebao gostovati protiv Klaksvika, prvaka Farskih Ostrva.

Fizioterapeut nije nikad ni imao korona virus: Slovan neopravdano izbačen iz Lige prvaka

Slovan iz Bratislave izbačen je iz prvog pretkola Lige prvaka. Slovački prvak u njemu je trebao gostovati protiv Klaksvika, prvaka Farskih Ostrva.

Međutim, meč je odlukom UEFA-e registrovan pobjedom 3:0 za Klasvik jer se Slovaci nisu pojavili na utakmici. Prema zakonu na Farskim Ostrvima morali su biti u samoizolaciji jer je jedan član Slovana, tačnije njegov fizioterapeut, bio pozitivan na korona virus. To je bio rezultat testiranja kojem su Slovaci podvrgnuti po dolasku na Farska Ostrva.

Klaksvik i Slovan trebali su igrati 19. avgusta, ali je utakmica odgođena za 21. avgust zbog zaraze u slovačkoj momčadi. Lokalne vlasti odlučile su staviti cijelu gostujuću ekipu u karantin i Slovaci nisu mogli doći na utakmicu. Da su izašli iz karantina i došli na stadion, cijela ekspedicija Slovana završila bi u zatvoru prema zakonima zemlje u kojoj su se nalazili.

Slovan je tako izbačen iz Lige prvaka, a u 2. pretkolo je bez borbe otišao Klasvik. Slovan se pokisao vratio kući, a njihov fizioterapeut ostao je još dvije sedmice u izolaciji na Farskim Ostrvima. Nije imao nikakve simptome bolesti.

Međutim, sada je Slovan objavio kako su naknadni krvni testovi, koje je njihov fizioterapeut napravio po povratku u Slovačku, pokazali da on nema Covid antitijela, što znači da nije mogao imati virus. Naravno, test na Farskim Ostrvima pokazao je suprotno, što je uzrokovalo izbacivanje Slovana iz Lige prvaka.

Naše sumnje u način testiranja na Farskim Ostrvima i na njihove rezultate pokazale su se opravdanima. Zato što rezultati testova koje je naš fizioterapeut napravio u ovlaštenom laboratoriju u Slovačkoj pokazuju da on nema antitijela na covid. Test na antitijela pokazuju je li osoba koja nije imala simptome preboljela koronu. Svjesni smo da čak ni ove činjenice neće promijeniti odluku UEFA-e, ali morali smo objaviti ovako važnu informaciju. Osjećamo se teško oštećenima. Razočarani smo i tužni što smo nepravedno izgubili priliku da se borimo za Ligu prvaka“, objavio je Slovan.

Slovan je na sportskom sudu u Lozani (CAS) najavio tužbu protiv UEFA-e, ali sud je odbio razmotriti slučaj.

klaksvikliga prvakaslovan bratislavauefa
KOMENTARI

KOMENTARI