Sport Centar

Firić: Jako je tužno da gledam šta se dešava s mojim kolegom, za reprezentaciju je igrao i povrijeđen

Domaći i regionalni mediji objavili su fotografiju nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Samira Lerića kako danas zarađuje za život dostavljujći hljeb za jednu sarajevsku kompaniju.

Firić: Jako je tužno da gledam šta se dešava s mojim kolegom, za reprezentaciju je igrao i povrijeđen

Domaći i regionalni mediji objavili su fotografiju nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Samira Lerića kako danas zarađuje za život dostavljujći hljeb za jednu sarajevsku kompaniju.

Mnogi kažu da je pomenuta fotografiju pokazatelj odnosa države Bosne i Hercegovine prema uspješnim sportistima koji su danas ostavljeni od državnog sistema i moraju se boriti sami.

Poslije 12 godina reprezentativne karijere, pet Eurobasketa, osvojenog prvenstva i kupa BiH, diplome profesora sporta, diplome višeg sportskog trenera, i nekoliko posljednjih godina provedenih u OKK Student iz Mostara – Samir Lerić potvrdio je za medije da se mora povući iz košarke i raditi drugi posao zbog egzistencije svoje porodice.

“Mislio sam da ću za stalno ostati u sportu, ali u ovim vremenima ništa se ne može predvidjeti sa sigurnošću. Jedna vrata su nažalost zatvorena tamo gdje sam se najbolje snalazio, ali otvorila su se nova. Sportski radnik teško može sebi priuštiti da ne radi pola godine, kao što je sada slučaj u vrijeme situacije sa COVID-19. ‘Klas’ je imao razumijevanja za razliku od većine drugih koji samo nešto obećavaju, ali nikad ništa konkretno. Dok im trebaš, iskoriste te i poslije okrenu leđa. Hvala kompaniji Klas na pruženoj ruci, a šta život, odnosno budućnost nosi, ko zna”, kazao je Samir Lerić.

Lerić je osam godina proveo i na birou, a njegove reprezentativne kolege u razgovoru za N1 imale su samo najljepše riječi o njemu. Popularni Lera dostojanstveno časno i pošteno je obavljao svoju ulogu na parketu, isto to dostojnstvo pokazuje i trenutnom borbom za svoju porodicu, poručuju njegove kolege.

“Fotografija može da zaboli sve istinske ljubitelje košarke samo zato što je Samir Lerić bivši reprezentativac košarke. Iskreno se radi o poštenom i vrijednom momku. Koliko god na to sve bolilo, on radi nešto što mora da uradi da bi prehranio svoju porodicu. Nažalost, ne može ni KSBiH da napravi radna mjesta jer nema para da plati sve te ljude”, ističe Nenad Marković, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

“Samir Lerić je napravio sve što je do njega. Čak i nakon sportske karijere nastavio je sa školovanjem. Završio je fakultet. Uradio sve što je u njegovoj moći da nakon sportske karijere da služi državi i društvu. I da prenosi svoje znanje na mlade generacije”, dodaje Dževad Alihodžić, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

“Da dođem u tu situacija da gledam i čitam da je moj kolega na ivici gladi to je jako tužno. Gdje je sve Lera igrao na evropskim prvenstvima i koliko kvalifikacionih utakmica je odigrao. I dolazio u Berlin 1995. i 1996. i plaćao sam sebi karte da bi igrao za reprezentaciju. Nikad nije rekao ne. Dolazio je i povrijeđen sa povezima na koljenima i bolovima u zglobovima”, otkriva Gordan Firić, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

Za deset godina Samir Lerić upisao je 107 nastupa za košarkašku reprezentaciju što ga svrstava na prvo mjesto po broju nastupa za nacionalnu selekciju. Nastupao je za klubove u Turskoj, Sloveniji, Poljskoj, Crnoj Gori, Rusiji i Bosni i Hercegovini.

“Ja ću samo reći jednu riječ – ljudina. On je visok čini mi se 203 ili 205 centimetara, ali kao čovjek on je beskonačne visine. 107 nastupa za reprezentaciju. Takov srce i takav karakter. Ova slika pokazuje sramotu države BiH i grada Mostara”, zaključuje Nedim Salaharević, novinar portala BH Basket.

Sportski novinari i bivše kolege Samira Lerića ističu da je za njega moralo biti mjesta u bh. sportu. Država BiH od svojih općinskih pa do državnih institucija nema sistemskog plana ni adekvatnih budžeta za sport, a kamoli za one koji su zadužili Bosnu i Hercegovinu kao najbolji i najveći promotori i pobjednici, a to sigurno jeste Samir Lerić.

dzevad alihodzicgordan firicnenad markovicsamir leric
KOMENTARI

KOMENTARI

Obavijesti me o
avatar
Neko iz mase
Gost

I mene je prilično sje.ala ova vijest o Leriću, dosta to govori o nama i našem odnosu spram istinskih veličina ove države. Presložiti prioritete, pod hitno. Ako već nije kasno za sve nas, a želim vjerovati da nije.

wpDiscuz