Sport Centar

Finale koje je spasilo košarku: Široki i Spars su obavili nemoguću misiju, nada se vratila

Bolje, valjda, nije ni moglo. Čak bismo, uzimajući sve okolnosti u obzir, završetak sezone u Prvenstvu BiH za košarkaše mogli nazvati idealnim.

Finale koje je spasilo košarku: Široki i Spars su obavili nemoguću misiju, nada se vratila

Bolje, valjda, nije ni moglo. Čak bismo, uzimajući sve okolnosti u obzir, završetak sezone u Prvenstvu BiH za košarkaše mogli nazvati idealnim.

Zasluga se, prije svega, treba ispisati na račun klubova koji su priredili finalnu seriju za pamćenje i podsjetili ovdašnje ljubitelje sporta pod obručima na neka ljepša vremena.

Dakle, u završnom obračunu za titulu državnog prvaka našle su se dvije ekipe potpuno različitog backgrounda. Široki je najtrofejniji klub u modernijoj historiji BiH, Spars projekat budućnosti koji se nadao prvom naslovu u seniorskoj konkurenciji.

Na koncu je hercegovački tim, nakon izvrsne serije od pet utakmica i konačnog trijumfa (82:69) u majstorici, osvojio rekordnu desetu titulu. No, ako ćemo gledati sve sa neke romantičnije strane, zapravo je pobijedila košarka.

U svih pet utakmica dvorane su bile pune. I sve je prošlo bez najmanjeg incidenta. Zvučalo je to donedavno kao nemoguća misija, ali se, eto, desilo. Čak je nekoliko stotina navijača ostalo sinoć ispred dvorane na Pecari, gdje se igrao posljednji susret serije. Svaka sličnost sa epskim duelima Širokog i Bosne je slučajna, ali je poređenje, uz tako krcate tribine, neizbježno… Kakvo osvježenje nakon toliko godina polupraznih stolica u dvoranama, i to upravo u finalnim serijama. Živi smo, dragi naši ljubitelji košarke.

Kvalitet košarke možda i nije bio na nekadašnjem nivou, ali sama činjenica da je finale zaključeno tek nakon petog meča svakako ide u prilog takmičarske neizvjesnosti. Još jedna bitna promjena u odnosu na letargične sezone iz bliske prošlosti.

Detalj koji također grije srca jeste podatak da su u finalu snage odmjerila dva kluba koja posebnu pažnju posvećuju omladinskim kategorijama. Široki ima jednu od najmlađih ekipa u državnom šampionatu, dok je Spars redovan učesnik juniorske Eurolige.

Nadalje, samo dva igrača u aktuelnom sastavu širokobriješke ekipe nisu ponikla u ovoj sredini, dok su Sparsi često finalne utakmice počinjali sa prvom petorkom sastavljenom isključivo od igrača iz BiH. Jedino što “žulja” u ovoj priči jeste tradicija Širokog da zapravo uglavnom proizvodi igrače za hrvatske nacionalne selekcije (Mateo Drežnjak je s juniorima Hrvatske osvojio zlato na EP), ali to je već pitanje koje rukovodstvo Košarkaškog saveza BiH treba rješavati sa čelnicima kluba sa Pecare.

Šta je odlučilo samu seriju? Rekli bismo, treneri. Spars objektivno ima individualni kvalitet na svojoj strani, uz nekoliko bivših i sadašnjih bh. reprezentativaca koje predvodi prekaljeni Kenan Bajramović.

Široki je, istina, imao jednu utakmicu više na domaćem terenu, ali s obzirom da su obje ekipe po jednom u ovoj seriji slavile kao gosti, evidentno to nije bila tolika prevaga na stranu Hercegovaca.

Sve se, dakle, svelo na dvojicu trenera, a ovog puta je Danijel Jusup vukao bolje poteze. Marko Trbić je vrstan stručnjak, pogotovo za razvoj talenata i pripremu utakmice, ali se u ovoj seriji najviše gubio kada je vlastitu ekipu trebao prilagođavati situaciji na terenu.

To je posebno bilo uočljivo u drugom poluvremenu četvrte i pete utakmice, kada su Širokobriježani naprosto zagospodarili terenom promjenom stila igre, dok su Sparsi djelovali potpuno dezorijentisano. Sarajlije su prečesto pokušavale iste fazone prodavati hercegovačkim mladićima i uporno odbijale adaptirati vlastiti ritam okolnostima.

Sparsi su tim koji ima mogućnost energetski mrviti protivnike, ali u ovoj seriji su sami sebe dovodili u statične napade i individualne akcije koje su zapravo pogodovale odbramenom sistemu Širokog. Zapravo su Jusupovi puleni na koncu bili ti koji su brzim protokom lopte lomili protivnika i na kraju zasluženo proslavili osvajanje trofeja pred euforijom omađijanom publikom na Pecari, koja je aplauzom nagradila i ekipu Sparsa.

A upravo zbog te publike, kako u Širokom, tako u Sarajevu, treba ponoviti – pobijedila je košarka. Nadamo se da će ta pobjeda poslužiti i u budućnosti, kao najbolja reklama za prvenstvo zemlje koja je iznjedrila asove poput Delibašića, Markovića, Teletovića, Nurkića…

Da se ono što smo u prethodnim godinama gledali ne ponovi. Dajte nam takmičarski naboj i pune tribine, pa nek prvak bude ko god, sve dok zna cijeniti taj pehar u rukama…

danijel jusuphkksirokimarko trbicokkspars
KOMENTARI

KOMENTARI