Sport Centar

Filozofija koja uništava najbolje namjere: Spursi na vagi između velikog i malog

"Najveće zvijezde ne želimo prodavati, no ukoliko Real, PSG ili neko treći želi igrača poput Eriksena, neka izdvoje 250 miliona i razmislit ćemo", riječi su Daniela Levyja kojima je rastopio uši svakog navijača Spursa u nadi da će se filozofija kluba promijeniti, a Tottenham uskoro dobiti ono nešto 'malo' kako bi trofeji počeli dolaziti na Lane.

Filozofija koja uništava najbolje namjere: Spursi na vagi između velikog i malog

“Najveće zvijezde ne želimo prodavati, no ukoliko Real, PSG ili neko treći želi igrača poput Eriksena, neka izdvoje 250 miliona i razmislit ćemo”, riječi su Daniela Levyja kojima je rastopio uši svakog navijača Spursa u nadi da će se filozofija kluba promijeniti, a Tottenham uskoro dobiti ono nešto ‘malo’ kako bi trofeji počeli dolaziti na Lane.

To malo, u suštini je mnogo za navijače koji gotovo svake sezone proživljavaju isto. Spursi igraju napadački, ponajbolji fudbal u Engleskoj, u borbi su za sve trofeje, a onda se dogodi blic i za nekoliko dana sve padne u vodu. Mnogi su već umorni od toga, a djeluje da bi ova sezona mogla biti ključ i za cijeli klub, te budućnost na White Heart Laneu, ili možda Wembleyu, ukoliko se radovi na novom stadionu (ne) nastave.

Blic se dogodio za ekipu Maurizija Pochettina. U četiri dana ispali su iz dva kup takmičenja, a u koja su polagane velike nade i, iako sezona nije gotova, djeluje da je to isti onaj scenarij kojeg gledamo godinama u Sjevernom Londonu.

Povrede jesu uzdrmale ekipu koju sjajno vodi argentinski stručnjak, za što se ne može nikom prigovoriti, ali krivica se mora prebaciti na onog koji se napravio pametan, pa je odlučio da Spursi ne moraju nikog dovesti tokom cijelog ljeta, i pomislio da će ekipa biti snažnija i zrelija. Koliko god da je Harry Kane najbolji na svijetu, svaku utakmicu ne može izdržati po 90 minuta i povreda je bila neminovnost. Uslijedila je ista priča i sa Allijem, za Sona se znalo da odlazi na Azijski kup na vrhuncu sezone… Dakle, adekvatan plan nije napravljen za sezonu prije nego što je ona i počela.

Do prije nekoliko sedmica menadžeri prva dva tima na tabeli Premier lige, Jurgen Klopp i Pep Guardiola, s razlogom su naglašavali kako Tottenham niko ne smije isključiti pa čak i kada je borba za titulu u pitanju. Desetak dana nakon toga, sve je palo u vodu, stare rane su se reaktivirale i djeluje da već znamo finalni rasplet. Ostala je žestoka borba za mjesto koje vodi u Ligu prvaka, što će možda Spursi i izboriti, ali je problem što su velike zvijezde željnije trofeja nego ikad jer to više nisu mladi igrači koji mnogo obećavaju, već igrači koji treba da igraju za klubove koji sezone krunišu peharima. O osmini finala Lige prvaka i dvomeču protiv Dortmunda ne treba ni trošiti riječi, niko od fanova u Sjevernom Londonu ne smije ni pomisliti šta očekuje Pochettinovu srkpljenu ekipu.

Plaćen je danak aljkavom pristupu prilikom izgradnje novog stadiona. Istini za volju, napravljen je projekt koji Pijetlovima garantuje finansijsku stabilnost za godine koje dolaze, te u tom smislu navijači ne moraju brinuti, ali su pehari trenutno prioritet i želja svih navijača. Na novi Lane čeka se već osam mjeseci, svi mogući termini su probijeni, a izgradnja je koštala za pola milijarde više nego što je bilo planirano. Najbolji mogući primjer balkanske škole infrastrukturnog razvoja, reklo bi se.

Tottenham je došao do vrlo opasne situacije za blisku budućnost kluba, a to bismo mogli osjetiti već tokom ljeta. Platežno moćni klubovi stoje u redu, a još jedna sušna sezona mogla bi navesti Kanea, Eriksena i družinu da potraže mjesto pod suncem gdje će biti i trofeja. Vjerovatno se već i u njihovoj podsvijesti pokrenula misao ‘ako sam toliko dobar, zašto još uvijek ne osvajam trofeje’.

Priča bi dobila neslavan kraj i odlaskom Pochettina s klupe. Iako Ole Gunnar Solskjaer radi sjajan posao od preuzimanja Mourinhove raštelovane bande, popularni Poch je i dalje favorit po kladionicama da od augusta uđe u sezonu vodeći igrače Uniteda. Jasno je da bi to bio kraj priče koja je mnogo obećavala, mogla i morala dati veliki rezultat. Za njim bi, kao lanac domina, krenule i ostale ključne figure, a to bi donijelo mučne dane na novom stadionu.

Za tim koji je u svojoj historiji osvojio 24 velika trofeja, među kojima su i tri evropska, ne može se reći da je mali. Oni će uvijek biti u vrhu ili njegovoj blizini, to nam govori i tradicija duža od stotinu godina. No, već su dugo i ovakvim potezima ostat će u sjeni klubova koji znaju šta rade i na važnim funkcijama imaju ozbiljnije ljude. Makar za fudbalski poziv.

daniel levyharry kanemaurizio pochettinotottenham
KOMENTARI

KOMENTARI