Sport Centar

FIFA ovog mjeseca razmatra prijedlog da pauza između dva poluvremena traje duže

Fudbalska utakmica traje dva puta po 45 minuta, s pauzom od 15 minuta na poluvremenu. Međutim, pitanje je koliko dugo će još biti tako. Jer kako najavljuju brojni sv,etski mediji, specijalni odbor FIFA koji se bavi promjenama pravila fudbalske igre (IFAB), razmatrat će na svom sastanku 27. oktobra predlog iz Južne Amerike da pauza bude produžena sa sadašnjih 15 na 25 minuta.

FIFA ovog mjeseca razmatra prijedlog da pauza između dva poluvremena traje duže

Fudbalska utakmica traje dva puta po 45 minuta, s pauzom od 15 minuta na poluvremenu. Međutim, pitanje je koliko dugo će još biti tako. Jer kako najavljuju brojni svjetski mediji, specijalni odbor FIFA koji se bavi promjenama pravila fudbalske igre (IFAB), razmatrat će na svom sastanku 27. oktobra predlog iz Južne Amerike da pauza bude produžena sa sadašnjih 15 na 25 minuta.

Prvi čovek Svjetske fudbalske organizacije Gianni Infantino dobio je pismo predsjednika COMNEBOL-a Alejandra Domingueza u kojem je navedena njegova želja da test bude izvršen na meču Copa Libertadores između Palmeirasa i Flamenga koji je na rasporedu 27. novembra.

Ukoliko bi prijedlog bio usvojen najvjerovatnije bi se počeo primenjivati na ostalim međunarodnim mečevima, najprije pod okriljem COMNEBOLA-a, onda i šire.

Podsjetimo, neke struje u FIFA su još prije 12 godina imale ideju da produže pauzu između poluvremena na 20 minuta, no tada je to ocijenjeno kao suviše komercijalan iskorak, pa je odbijeno.

Ovakva promjena zasnovana je na modelu Superbowla, gdje su pauze postale kultne i traju značajno duže nego u ligaškom dijelu NFL sezone. Tokom njih se na terenu pojavljuju najveće zvijezde svjetske estradne scene i zabavljaju publiku.

Nešto slično pokušao je da implementira Nogometni savez Nemačke (DFB) u finalu kupa 2017. godine. Tada se na terenu pojavila superzvezda Helena Fischer, međutim najveći broj gledalaca negativno je reagovao. Uslijedili su zvižduci koji su u potpunosti pokvarili svirku.

Promjena dužine trajanja pauze na poluvremenu bila bi samo još jedna u nizu otkako je na čelo FIFA došao pomenuti Infantino. U njegovom mandatu Svjetsko prvenstvo je prošireno sa 32 na 48 selekcija (od 2026. godine), reformisao je Mundijal za klubove (od 2023. igrat će 24 tima iz šest konfederacija)…

fifagianni infantino
KOMENTARI