Sport Centar

FIBA poslala pismo KSBiH: Odobren kalendar takmičenja, moguće korekcije zbog pandemije

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je danas zaprimio zvanično pismo od strane Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

FIBA poslala pismo KSBiH: Odobren kalendar takmičenja, moguće korekcije zbog pandemije

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je danas zaprimio zvanično pismo od strane Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

Naravno, povod tome je situacija sa korona virusom, odnosno trenutna globalna pandemija, koja je stopirala gotovo sva košarkaška takmičenja. KSBiH je prije nekoliko sedmica odlučio da se Prvenstvo BiH i zvanično prekida, te je šampionom proglašen KK Igokea.

Pismo je potpisao generalni sekretar FIBA-e Andreas Zagklis, a saopštenje KSBiH prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

“Poštovani sportski prijatelji, ljubitelji košarke,
Košarkaški savez Bosne i Hercegovine 31. marta ove godine zaprimio je zvanično pismo od FIBA potpisano od strane generalnog sekretara Andreasa Zagklisa, kao i sve ostale članice krovne međunarodne kuće košarke. Prenosimo sažetak s najvažnijim dijelovima pisma, a s kojima želimo upoznati sportsku javnost u našoj zemlji.
FIBA s velikom pozornošću na dnevnoj bazi prati globalnu epidemiološku situaciju nastalu pojavom korona virusa (COVID-19) i s tim u vezi pravi procjene po pitanju stvaranja uvjeta o eventualnom ukidanju suspenzije na sva takmičenja.
Donesene su odluke koje se odnose na:

Održavanje Svijetskog prvenstva za košarkašice u Australiji u periodu od 22. septembra do 1. oktobra 2021. godine.
Odobren je kalendar takmičenja za period 2020 -2023 godina uz mogućnost korekcija u kalendaru takmičenja, sa posebnim osvrtom na pandemiju COVID-19.
a) Olimpijski kvalifikacijski turnir, Svjetska prvenstva za mlade (U17 i U19) i seniorska kontinentalna Prvenstva (AfroBasket, AmeriCup, Asia Cup i EuroBasket) za oba spola, koji su dio odobrenog FIBA kalendara – Izvršni komitet FIBA će donijeti odgovarajuće odluke, uz obavezne konsultacije sa košarkaškim federacijama članicama i organizatorima/domaćinima takmičenja i Komisijom za takmičenja FIBA;
b) Kontinentalna prvenstva za mlade (U16 i U18), kontinentalna klupska prvenstva koja su pod ingerencijom nacionalnih košarkaških federacija, a koje će biti organizatori/domaćini – Predsjednici kontinentalnih zona FIBA i izvršni direktor FIBA će donijeti odgovarajuće odluke, uz obavezne konsultacije sa predsjednicima i generalnim sekretarima nacionalnih košarkaških federacija.
Izmjenu košarkaških pravila koja će početi primjenjivati od 1. oktobra 2021. godine. Detaljne informacije se mogu pronaći na linku: www.fiba.basketball/documents
Odobrena su izmjene Internih pravila u 6 (šest) knjiga, a važne izmjene se odnose na: Opće odredbe, Takmičenja, Igrači i zvaničnici, Anti-doping, FIBA zone i 3×3 košarka.
Centralni Board FIBA je odobrio višegodišnji model domaćinstava za omladinska prvenstva svijeta te predsjednika i generalnog sekretara FIBA ovlastio da finaliziraju sporazume sa potencijalnim organizatorima/domaćinima takmičenja i ista predstave javnosti.
FIBA se zahvaljuje svima na dobroj saradnji, svim uposlenicima nacionalnih federacija, cjelokupnoj košarkaškoj zajednici, sa željom da svi uspješno prođemo vrijeme izazova”
, stoji u saopštenju.

fibaksbih
KOMENTARI

KOMENTARI