Sport Centar

FIBA piše o Zmajicama: Povratak BiH nakon 22 godine teško je mogao biti spektakularniji

Ženska košarkaška reprezentacija BiH je pravi hit na Eurobasketu, gdje briljira i u prva dva kola ima dvije pobjede.

FIBA piše o Zmajicama: Povratak BiH nakon 22 godine teško je mogao biti spektakularniji

Ženska košarkaška reprezentacija BiH je pravi hit na Eurobasketu, gdje briljira i u prva dva kola ima dvije pobjede.

Sjajnim igrama Zmajice su natjerale i zvaničnu stranicu FIBA-e da piše o njima, a danas je objavljen tekst u kojem krovna svjetska košarkaška organizacija piše o našem nacionalnom timu.

“Povratak Bosne i Hercegovine nakon skoro 22 godine teško je mogao biti spektakularniji”, piše FIBA u tekstu posvećenom bh. timu.

Također, FIBA je još jednom podsjetila na nestvarnu pobjedu izabranica Gorana Loje u četvrtak, kada su srušile Belgijanke koje su jedne od glavnih favoritkinja za osvajanje turnira.

“Bosna i Hercegovina tjera ljude da sjednu i obrate pažnju na njihove nastupe nakon više od dvije decenije odsustva s velikog takmičenja. Generacije obožavatelja košarke u BiH po prvi put gledaju svoju naciju na velikoj pozornici, a i većina košarkašica s trenutnog popisa te 1999. je još bila u vrtiću kada je Razija Mujanović briljirala na parketu i predvodila Zmajice na Eurobasketu”, dodaju iz FIBA-e.

Izjavu za FIBA-u je povodom svega dao i selektor Goran Lojo.

“U medijima smo od 2019. godine, kada smo napravili čudo u kvalifikacijama i ostvarili pobjedu u Rusiji pred 6.000 navijača. Od tada je ženska košarka, posebno reprezentacija, kod nas jako dobro pokrivena”, kaže Lojo.

On dodaje da će rezultati koje ostvaruju košarkašice BiH možda biti i vrlo važni za razvoj ženske košarke u državi.

“Mogu reći da se prvi put u historiji Bosna i Hercegovina proći grupnu fazu Eurobasketa za žene”, kroz smijeh kaže Lojo i dodaje:

“Svima smo pokazali da možemo igrati i s najboljim reprezentacijama. Belgija je bila favorit grupe, a onda smo umorni savladali i Tursku.”

U nedjelju će Zmajice od 12 sati igrati posljednji meč grupne faze protiv Slovenije, a pobjedom bi ovjerile prvo mjesto u grupi i plasirale se direktno u četvrtfinale.

fibagoran lojozenska kosarkaska reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI