Sport Centar

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) organizovao Prvi festival sporta

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu u okviru implementacije programa Erasmus+ Sport i projekta ''Prilike socijalne inkluzije – Match" danas je organizirao Prvi festival sporta.

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) organizovao Prvi festival sporta

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu u okviru implementacije programa Erasmus+ Sport i projekta ”Prilike socijalne inkluzije – Match” danas je organizirao Prvi festival sporta.

Manifestacija je finalna akivnost ovog projekta koji se u posljednje dvije godine provodi na teritoriji Bosne i Hercegovine, a čija je realizacija finansirana od Evropske unije.

Po riječima dekana Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Harisa Alića, cilj projekta “Match” je isticanje i promovisanje socijane inkluzije s akcentom na sport.

– FASTO uzima značano učešće u ovom projektu u kojem želimo da pokažemo da smo otvoreni da pružimo različite sportske sadržaje vježbanja sa djecom s posebnim potrebama i onemogućenjima. Danas smo na Fakultetu u našoj velikoj sportskoj sali kroz Festival sporta okupili te mlade ljude da se bavimo sportom i zajedno vježbamo – izjavio je Alić za Fenu.

On je dodao da je FASTO okupio različite organizacije i institucije koje tretiraju inkuziju s akcentom inkluziju u sportu. Na Festivalu je učestvovalo više od 100 djece iz Plivačkog kluba Spid, Udruženja Kolobri, SOS Dječjeg sela, Kluba ritmičko-sportske gimnastike Olimpik, Škole fudbala Respekt i drugih.

– Sva ta udruženja rade veliki, značaj humani posao i danas ovdje sve to prezentiraju. Fakultet sporta je maksimalno otvoren za ovakve buduće projekte. Želimo da istaknemo da u ovom projektu učestvuju više od 20 naših studenata i nastavnika volontera, koji su organizovali ovaj Festival i dali mogućnost djeci da se druže, sarađuju i na taj način da podižu kvalitet života – kazao je Alić.

Festival sporta također ima za cilj da uspostavi, ojača i promovira sport u vidu moćnog edukativnog alata u isticanju različitih vrijednosti, poput tolerancije, solidarnosti, prijateljstva i interkulturalne vizije društva. Istovremeno, omogućuje osobama koji dolaze iz različitih društvenih slojeva stanovništva da pređu preko govora mržnje te da se na taj način bore protiv bilo kojeg oblika predrasuda, rasizma i ksenofobije.

fastofestival sporta
KOMENTARI

KOMENTARI