Sport Centar

Fadil Vokrri: Kosovu potrebna podrška Turske za prijem u UEFA-u

Fadil Vokrri: Kosovu potrebna podrška Turske za prijem u UEFA-u

Fadil Vokrri (55), jedan od najboljih fudbalera sa Kosova svih vremena, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Kosova, tokom svoje bogate fudbalske karijere igrao je i za Fenerbahce iz Istanbula, ekipu koja je 19 puta bila šampion Turske i 20 puta druga. I danas, nakon više od dve decenije, kada Vokrri ode u Istanbul poštovanje je maksimalno, posebno u Fudbalskom savezu Turske (TFF), gde ga je prošle nedelje primio aktuelni predsednik TFF-a, Yildirim Demiroren i selektor reprezentacije, Fatih Terim.

Vokrri u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da je, u jako osetljivom momentu za kosovski fudbal, kada su velike šanse da Kosovo bude primljeno u UEFA-u čime bi se završila međunarodna 25-godišnja izolacija, tražio još jednom podršku Turske.

“Naše pitanje je otišlo na Kongres UEFA-e i vjerujemo da naši prijatelji Turci mogu lobirati kod saveza na koje imaju uticaj da nam, takođe, daju podršku. Još uvek ne znamo tačan datum Kongresa UEFA-e, ali trebalo bi da se dogodi negde između marta i maja. To je period kada će se definitivno odrediti pitanje kosovskog fudbala”, istakao je Vokrri.

Po njegovim rečima, izuzetno prijateljstvo dve zemlje održava se i na fudbal, pa tako Fudbalski saveza Turske godinama podržava razvoj kosovskog fudbala, u svim aspektima i kao dokaz tog prijateljstva održana je i prijateljska utakmica prošle godine između Kosova i Turske, u Mitrovici.

Prvi čovek kosovskog fudbala kaže da je sa predsednikom Demirorenom i selektorom Terimom razgovarao i o format konkretne profesionalne saradnje, kao što su seminari za trenere, sudije i fudbalske administratore, zajednički omladinski kampovi i prijateljske utakmice. Vokrri, međutim, napominje da je u ovom momentu primaran prijem Kosova u UEFA-a, te da je pomoć Fudbalskog saveza Turske s tog aspekta jako važna.

Objašnjava da je za prijem Kosova u Svetsku fudbalsku organizaciju (FIFA) prvobitno potrebno učlanjenje u UEFA-u.

“Nismo primljeni zbog lošeg člana u Statutu, koji kaže da Savez koji želi da aplicira za prijem u UEFA-u, treba da bude iz države članice Ujedinjenih nacija. To je izbegnuto na poslednjem sastanku održanom na Malti, gde je Izvršni komitet UEFA-e odlučio da naš predmet pošalje na razmatranje na narednom Kongresu UEFA-e. Nakon prijema u UEFA nemamo nikakav problem za učlanjenje u FIFA-u, zato što FIFA kaže da Savez može biti primljen iz nezavisne zemlje, međunarodno priznate, priznat od odgovarajuće konfederacije, znači UEFA-e. Krajem maja je redovan Kongres FIFA-e, u Meksiku i tamo bi trebao da bude naš definitivni prijem i u FIFA-u”, naglašava Vokrri.

Zvaničnici fudbalskih saveza Kosova i Turske diskutovali su i o mogućnosti da, nakon eventualnog prijema Kosova u UEFA-u i FIFA-u, kosovska reprezentacija bude deo jedne od dve kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo 2018. sa po pet ekipa i prema Vokrriju postoje velike šanse da se Kosovo nađe u istoj grupi sa Turskom, Hrvatskom, Ukrajinom,  Finskom i Islandom.

deni milosevicterry stotts
KOMENTARI