Sport Centar

Evropski sud za ljudska prava odbio Josipa Šimunića: “Za dom spremni” je fašistički pozdrav

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je razmatrati tužbu bivšeg hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića, koji je na hrvatskom sudu kažnjen s više od 6,5 hiljada KM zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" nakon utakmice Hrvatska - Island u novembru 2013. godine.

Evropski sud za ljudska prava odbio Josipa Šimunića: “Za dom spremni” je fašistički pozdrav

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je razmatrati tužbu bivšeg hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića, koji je na hrvatskom sudu kažnjen s više od 6,5 hiljada KM zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nakon utakmice Hrvatska – Island u novembru 2013. godine.

Šimunić se, između ostalog, žalio da pozdrav “Za dom spremni” nije izričito zabranjen ni po jednom hrvatskom zakonu, da je diskriminiran u odnosu na druge koji zbog istog pozdrava nisu kažnjeni i da mu je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

Evropski sud za ljudska prava je njegovu tužbu odbacio kao neosnovanu, jer, između ostaloga, nije iskoristio sve pravne lijekove pred domaćim sudovima, prenose agencije.

ESLJP se ogradio, ističući da nije u njegovoj nadležnosti analizirati kako hrvatski sudovi provode zakone.

Sud navodi da je Šimunić, “poznati nogometaš i idol mnogim navijačima, morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja na ponašanje publike i da se morao suzdržati od toga”.

evropski sud za ljudska pravajosip simunic
KOMENTARI

KOMENTARI