Sport Centar

Evropski prvače, uvijek se imaš kome vratiti

Evropski prvače, uvijek se imaš kome vratiti

Nekad u to vrijeme, izabranici Antonija Contea punili su mrežu Evertona na Stamford Bridgeu koliko god su imali volje i želje, a kada je i jedno i drugo završilo, bilans stanja okrutno je pokazivao kako su Hazardove čarolije na terenu puno zanimljivije za čitati, vidjeti i znati nego pobjeda tamo neke Bosne.

Nije to bilo davno, danas mu je sedam dana. Belgijanac će nastaviti i u budućnosti da puni mreže protivnika, ali Vasiljević i Ikonić nikada više neće igrati za Bosnu. Neće im donijeti pobjedu, biti vođe u nekom novom početku čiji će plod biti samo jedna neaktraktivna informacija koju će mozak slučajno registrovati.

Evropski šampionu, nisi zanimljiv. U ovom trenutku, kada ti više ne postojiš i kada možda više nikada nećemo napisati da si upisao jednu, kamoli treću pobjedu, za tobom tugujemo apsolutno svi. Mi koji smo o tebi pisali, rijetki koji su čitali, oni koji su bili na licu mjesta i oni koji su u masi nezainteresovano preletili preko tvoje pobjede. Svi tugujemo.

Teško za shvatiti, ali u suštini je jednostavno. Bosna više ne postoji, bar zvanično. Upravo to, izumrla legendo, bilo je potrebno da opet pokušaš postati interesantna svima, samo je vrijeme isteklo i nećeš imati priliku za četvrtu pobjedu. To boli.

FIBA je svoje rekla, Krupalija potvrdio, a mi smo prenijeli. I vidi čuda, opet si postala interesantna, ali ne kao realnost i vodeći tim lige, već kao neko s kim se pozdravljamo. Na kraju govorimo kako je bilo, kako je moglo biti. Svi zajedno u mračnoj sobi tražimo krivca, tražimo bilo kakav način da to vratimo ili možda pokušamo još jednom.

Nije lagano objasniti srcu koje voli sport da jedno veliko ime zauvijek odlazi iz tog svijeta, naročito što će trag ostati nezaboravno urezan. Historija i ostvareni uspjesi garantuju da postojiš vječno, makar i u pričama ako ovo bude posljednje zbogom. Možda i ne bude, jer uvijek se imaš kome vratiti.

amir hadziahmetovicmirza teletovic
KOMENTARI

KOMENTARI