Sport Centar

Etička komisija FIFA-e predložila kažnjavanje Blattera i Platinija

Etička komisija FIFA-e predložila kažnjavanje Blattera i Platinija

Isto tako, komisija je navela kako zbog privatnosti neće objavljivati detalje svoje istrage. Etička komisija FIFA je ranije, 8. oktobra, Blatteru i Platiniju izrekla zabranu obavljanja bilo kakvih funkcija u fudbalu na 90 dana. To je zaustavilo Platinijevu kandidaturu za predsjednika FIFA na izborima koji će se održati 26. februara sljedeće godine.

I Platini i Blatter su se žalili na odluku o njihovoj suspenziji, što je Komisija za žalbe FIFA-e odbila. Nakon toga Platinijev pravni tim uputio je i žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS), koji se još nije izjasnio povodom ovog slučaja.

Iz Etičke komisije nisu precizirali kakvu će vrstu kazne zatražiti za Blattera i Platinija, koji su uključeni u aferu korupcije u FIFA-i. Naime, oni se sumnjiče za spornu isplatu Platiniju od dva miliona franaka koju je odobrio Blatter 2011. godine. U svojoj odbrani obojica su naglasila kako se radilo o novcu koji je FIFA bila dužna Francuzu za period od 1999. do 2002. godine kada je bio Blatterov savjetnik, te da se radilo o njihovom usmenom dogovoru.

Blatter je na čelu FIFA od 1998. godine, dok je Platini na mjestu predsjednika UEFA od 2007. godine.

napolipremijer liga
KOMENTARI