Sport Centar

Estoniju po lijepom pamtimo

Estoniju po lijepom pamtimo

Naša reprezentacija sa Estoncima je dosad igrala pet puta. Prvi put 5. septembra 1998. godine u kvalifikacijama za EURO 2000 u Belgiji i Holandiji. Susret protiv Estonije bio je drugi domaći na početku kvalifikacija, nakon minimalne pobjede nad Farskim Ostrvima.

Nova tri boda tada smo unapirjed upisali, ali ih na koncu nismo osvojili. U 24. minuti utakmice Mirsad Dedić je prilikom intervencije pogodio loptom Mirsada Hibića i lopta je završila u našoj mreži. Kasnije su se redale prilike ali smo osvojili samo bod, Sergej Barbarez je zabio iz penala 15 minuta prije kraja.

Već tada se stolica tadašnjeg selektora Džemaludina Mušovića počela ljuljati, a popularni Muše nije dočekao kraj kvalifikacija. Kvalifikacije smo zaključili utakmicom protiv Estonije 9. oktobra 1999. godine. Ponovo su Estonci prvi poveli, Oper je bio strijelac već u 4. minuti, da bi do odlaska na odmor Elvir Baljić postigao pogodak za 1:1. U nastavku utakmice Baljić je izludio Estonce postigavši još tri pogotka. Na klupi reprezentacije BiH je sjedio Faruk Hadžibegić, to je bila njegova posljednja utakmica u ulozi selektora.

Sa Estonijom smo igrali i 17. avgusta 2005. godine. Radilo se o prijateljskom susretu, selektor je bio Baka Slišković, a Esti su slavili golom Viikmaea. Ponovo su se naši ispromašivali, a dobro je branio i Kotenko.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi započele su porazom od Španije u Mursiji, da bi nekoliko dana kasnije u Zenici Estonci stradali sa sedam lopti u mreži.

Pogađali su tri puta Misimović, dva puta Džeko, jednom Muslimović i jednom Ibričić.
Prvi baraž u historiji naše reprezentacije izborili smo upravo u Talinu u istim kvalifikacijama, a pobijedili smo s 2:0. Pogađali su Džeko i Ibišević.terry stottszilina
KOMENTARI

KOMENTARI