Sport Centar

Erko Jun: Puno mi znači podrška našeg naroda, zato sam i došao u Bosnu da se zahvalim

Bosanskohercegovački MMA borac Ermin Junuzović, poznatiji kao Erko Jun, u maju se borio protiv Akopa Szostaka na eventu KSW 49 održanom u Gdanjsku u Poljskoj te ga je nokautirao u prvoj rundi.

Erko Jun: Puno mi znači podrška našeg naroda, zato sam i došao u Bosnu da se zahvalim

Bosanskohercegovački MMA borac Ermin Junuzović, poznatiji kao Erko Jun, u maju se borio protiv Akopa Szostaka na eventu KSW 49 održanom u Gdanjsku u Poljskoj te ga je nokautirao u prvoj rundi.

Junuzović je na nevjerovatan način ušao u MMA svijet, a u dosta jakoj organizaciji KSW, upisao je tri pobjede u prva tri meča. Sva tri puta je borbu završavao efektno – nokautom.

On u ovom sportu planira ostaviti dubok trag, piše Klix.

“Pripreme su bile ozbiljne, počeo sam u januaru u Tirolu na velikoj nadmorskoj visini, a nakon toga sam otišao u Dizeldorf. U januaru sam već znao da ću u martu dobiti borbu pa sam bio u treningu, a jedno vrijeme sam proveo i u Americi u Los Angelesu gdje sam trenirao sa Jayem Silvom. Mnogo sam naučio, svake pripreme su sve bolje, zaista sam se dobro spremio. Rekao sam sebi da ne smijem izgubiti, dao sam sve od sebe. Bio sam prespreman, brz i fokusiran, znao sam da protivnik neće izdržati duže od prve runde iako je govorio da će me nokautirati. Gledajući ga u oči primijetio sam da glumi dominaciju. U ovom sportu moraš biti mentalno jak kako bi bio jak i u ringu. Nije me iznenadilo što je brzo pao, kondicija mi je bila na vrhuncu, znao sam da ću ga pogoditi. Reakcije su mu bile spore, nije bio oštar i imao sam prostora te sam ga pogodio desnom i nokautirao”, izjavio je Erko Jun za portal Klix.ba.

U MMA svijetu privlači sve veću pažnju.

“Na početku su mnogi sumnjali u mene jer sam došao iz fitness svijeta. Nakon pobjede u prvoj borbi su govorili da je to samo sreća, a u drugoj sam se dokazao pobjedom nad iskusnim protivnikom. Treća borba je bila protiv Szostaka koji je u MMA-u već pet godina, dobio sam i njega. To je sve moj trud i vjera u sebe, dajem sve od sebe. Odgovara mi MMA, taj instinkt moraš imati u sebi. Svi mi Balkanci to imamo u sebi, ima još momaka koji će se dokazati u MMA-u. Sada me poštuju mnogo iskusniji borci nakon što su pogledali moje borbe. MMA svijet je težak, ali ima respekta kad se zasluži”, rekao je naš borac.

On je trenutno u poljskoj KSW organizaciji kojom je zadovoljan, a otkrio je da bi sljedeću borbu trebao imati u Hrvatskoj ili BiH, što iskreno priželjkuje.

“Poljaci rade sjajan posao, KSW je najveća evropska organizacija koja će biti još veća. Gledao sam UFC i Bellator događaje, ne mogu se porediti sa showom koji Poljaci prave. Svaka borba je spektakularna. Plan je da u novembru organizuju događaj u Srbiji i Hrvatskoj gdje će me moći gledati naši ljudi. Poljaci me vole jer sam korektan, ali bi se bilo lijepo boriti blizu kuće. Puno mi znači podrška našeg naroda koji je ponosan na mene, zato i dolazim u BiH da se zahvalim svima. Kad u areni vidim naše zastave, naježim se”, kazao je Erko Jun.

Komentarisao je i poraz Anthonyja Joshue od Andyja Ruiza.

“Joshuin poraz mi nije iznenađenje. Važno je imati srce, tehniku i dobro se spremiti. Vidjeli ste i da Daniel Cormier u UFC-u ne izgleda kao neki atleta, ali je prvak. Izgled je jedno, a fizička spremnost drugo. Sve se može dogoditi, Joshua je priznao Ruizu da je bio bolji i to treba poštovati”, riječi su Erke.

Sportisti koji se fotografišu s pjevačem Drakeom u posljednje vrijeme nemaju uspjehe.

Neka mi ne prilazi taj čovjek. Ne slušam svakako njegovu muziku, znam za tu kletvu, dobar je fazon”, našalio se Erko Jun.

Početkom godine se pisalo da je u vezi s bivšom misicom Švicarske Dijanom Cvijetić, no istina je da on još uvijek traži pravu ljubav.

“Mediji su puno pisali o tome. Generalno volim žene, nemam ozbiljnu vezu niti se trebam kome pravdati. Ko zna, možda u Bosni nađem ozbiljnu djevojku i povedem je sa sobom. Otvoren sam za to, odgovaraju mi naša kultura i naše žene. Naravno, teško je kombinovati karijeru i privatni život”, priznao je MMA borac.

Njegova kćerka Anisa mu je najvažnija u životu.

“Kćerka mi je sve u životu, ona mi je najveća motivacija za život. Sve što radim, radim za nju, a veliku podršku mi pružaju majka i brat. Nije mi toliko teško putovati jer je ona s mojom mamom i redovno viđa svoju majku. Djeca su najveće bogatstvo u životu”, rekao je emotivno Erko.

U BiH uvijek rado dolazi jer je veoma vezan za svoju zemlju i narod.

“Sve mi ovdje odgovara, naši običaji i kultura. Volim naše fore, hranu, piće, društvo. Kad god dođem u BiH, uvijek pojedem ćevape s lukom i kajmakom. Uživam u našim jelima, u našoj kafi na otvorenom. Ne volim izlaziti, prošla su ta vremena, ali uživam u društvu”, završio je Erko Jun.

erko jun
KOMENTARI

KOMENTARI