Sport Centar

Ekskluzivna kolumna Konstantina Kornakova: Kada, zapravo, utakmica počinje?

Konstantin Kornakov, jedan od najtraženijih evropskih predavača o temi upravljanja fudbalom i član uprave čuvene britanske kompanije "LTT Sports", koja se bavi konsaltingom i upravljanjem sportskim kolektivima, ekskluzivno za SCsport.ba narednih sedmica će pisati kolumne o fudbalskoj industriji, stvaranju uspješnih i dobro organiziranih klubova te o menadžerskim djelatnostima. Ovo je prvi tekst iz tog serijala.

Ekskluzivna kolumna Konstantina Kornakova: Kada, zapravo, utakmica počinje?
FOTO: Kornakov: Kako stvoriti uspješan fudbalski klub

Upravljanje fudbalom je obično tema koja ostaje duboko u pozadini, daleko iza stvari kao što su rezultati utakmica, diskusija o transferima ili sličnih tračeva koji zanimaju javnost. Navijači i fudbalski entuzijasti uglavnom žele da vide svoje omiljene klubove kako osvajaju trofeje i potpisuju kvalitetne igrače. S druge strane, kako uopšte dolazi do tih rezultata i transfera – tema je od manjeg značaja za javnost.

Ovaj pristup, u kombinaciji sa površnim shvatanjem fudbalske industrije u Evropi, sve donedavno je stvorio klupske politike tipa “krize i oporavka” ili “najbolje je ne činiti ništa”. Stvoren je začarani krug koji je tako rasprostranjen u cijelom svijetu. U principu, sve se svodi na to da, recimo, novi vlasnici dolaze u klub s grandioznim planovima, zatim uvijek preopterete sebe i navijače visokim očekivanjima te na koncu neslavno završe, ostavljajući priliku nekom drugom da okuša sreću u istom poslu.

Ako fudbalski navijači žele vidjeti uspjeh svojih klubova, moraju shvatiti da dobri rezultati na terenu i potpisivanje dobrih igrača nisu plod neke slučajnosti – oni su svi povezani u jednu tkaninu, a ovo platno proizvodi uprava kluba. Riječi i pojmovi kao što su organizacijska struktura, strategija, vizija, bilans stanja, poslovanja, prihoda, troškova ili upravljanje možda ne djeluju najuzbudljivije, ali ljubitelji fudbala trebaju shvatiti kako je bitan svaki doprinos uspjehu (ili neuspjehu) i kako sve aktivnosti kluba imaju utjecaj na zbivanja na terenu. Ferran Soriano, izvršni direktor Manchester Cityja i bivši direktor Barcelone, vrlo prikladno kaže:

“Lopta ne ulazi u gol slučajno”.

U ovoj novoj kolumni, mi ćemo vam ponuditi neki uvid u svijet upravljanja fudbalom i pokušati vam dati razumijevanje kako fudbalski klub može biti strukturiran i uspješan uz vrlo jednostavne formule. Naravno, niko ne može ponuditi garantovani recept za uspjeh – ljepota fudbala je upravo u tome da je skoro nemoguće ponoviti istu igru i rezultat svaki put. Ono što je moguće, međutim, jeste da se provede najbolja moguća priprema za eventualni uspjeh – jer fudbalska utakmica, zapravo, počinje i prije početnog zvižduka sudije!

konstantin kornakov
KOMENTARI

KOMENTARI

Branco
Gost

Rješenje za Bosnu: “Organizacijska struktura, strategija, vizija, bilans stanja, poslovanja, prihoda”!

wpDiscuz