Sport Centar

Džikić: Gordić je fokusiran, pozitivan, lider, a može da bude još bolji

Osvajanjem ABA lige i plasmanom u četvrtfinale Eurocupa košarkaši Budućnosti su ove sezone šokirali region i Evropu, a iza velikih uspjeha Podgoričana, koji su prošlog ljeta kao cilj postavili opstanak na Jadranu, stoji rad i pečat šefa struke Aleksandra Džikića.

Džikić: Gordić je fokusiran, pozitivan, lider, a može da bude još bolji

Osvajanjem ABA lige i plasmanom u četvrtfinale Eurocupa košarkaši Budućnosti su ove sezone šokirali region i Evropu, a iza velikih uspjeha Podgoričana, koji su prošlog ljeta kao cilj postavili opstanak na Jadranu, stoji rad i pečat šefa struke Aleksandra Džikića.

Popularni Džile je u razgovoru za Nezavisne govorio o postignutom i nastavku sezone kao i o radu sa ekipom koja je najbolje partije pružila u ABA finalu sa Crvenom zvezdom kada se vodila bitka za evroligašku vizu u narednoj sezoni.

“Ovo je prva sezona da je Budućnost igrala finale, što je samo po sebi uspjeh, o osvajanju titule da i ne govorimo. Moramo da budemo zadovoljni, ipak smo uradili nešto što niko nije očekivao, kada se uzme u obzir odnos snaga u takmičenju. Ima timova koji su mnogo više uložili i kojima je ABA kruna bila primarni cilj. Ipak, nema vremena za slavlje i odmor. Već smo počeli sa igranjem domaćeg prvenstva, nastavlja se pakleni ritam. Ako je vjerovati, ovo je najkvalitetnije prvenstvo Crne Gore do sada”, rekao je Džikić.

Protiv glavnih konkurenata Cedevite i Crvene zvezde imali ste skor 10:3 ove sezone. Da li je ovo tim sa najjačim karakterom od svih koje ste vodili?

“Sigurno je da smo nešto dobro radili i uradili, jer su oba tima kvalitetnija od onog koji ima Budućnost. Tokom čitave sezone pratimo pravilo da je uvijek prva naredna utakmica najvažnija. Nismo se bavili matematikom i kalkulacijama. Nismo dozvolili da nam jučer kvari sutra, poraze smo ostavljali iza sebe”.

Nemanja Gordić i Nikola Ivanović su dominirali u igri jedan na jedan protiv visokih igrača Zvezde u finalu. Da li je to “slučajno”?

“Mnogo, ali zaista mnogo smo individualno radili na stvarima koje su dio naše igre. Svaki trening je započinjao sa 15 do 20 minuta rada na sticanju navika kreiranja šuta u situacijama jedan na jedan, pick'n'roll igre, kretanja bez lopte. Pored toga, šuterski dio treninga je uvijek bio zasnovan na situacijama iz igre”.

U Eurocupu ste stigli do četvrtfinala. Zadovoljni ili…?

“Ne da smo zadovoljni, nego smo i prezadovoljni i ponosni na ono što smo ostvarili. U isto vrijeme igrati dva vrlo teška takmičenja i biti uspješan u oba nije lako. Poslije sezone bez pobjede u Eurocupu, ove godine smo došli do osam najboljih. Bili smo i više nego ravnopravan protivnik Darussafake, koja je na kraju osvojila trofej. Možda smo najveći kompliment upravo dobili poslije prve utakmice. Njihovi igrači su po završetku meča pričali o nama, u stilu: “Šta je ovo, ko su ovi ljudi?” Ako im je vjerovati, rekli su da smo im bili najteži protivnik tokom čitave sezone”.

Gordić igra najbolju sezonu karijere, šta se to desilo kod njega?

“Vjerovatno ćete bolji odgovor dobiti od Nemanje. Sigurno je imao najbolju sezonu u karijeri, a može da bude i bolji. Da tokom čitave godine bude onakav kakav je bio u play-offu ABA lige. Koncentrisan, fokusiran, lider, pozitivan”.

Naredne sezone trebalo bi da igrate u Euroligi, kakvi su klupski ciljevi?

“Ima raznih priča o tom našem igranju, svašta nešto može da se vidi, čuje i pročita. Rano je pričati o tome”.

Osim rada u evropskim klubovima proveli ste dvije godine u Minnesoti, kakav je utisak na Vas kao mladog trenera ostavila NBA liga?

“Mislim da sam naučio dosta toga, i kako treba i kako ne treba. NBA je svetlosnu godinu ispred evropske košarke, naročito kada pričamo o stvarima van terena. Uslovi rada, putovanja, način rada u uslovima 82 utakmice, pristup individualnom radu, rad na tijelu igrača, priprema i oporavak. Tu su i marketing, mediji, odnosi i obaveze prema sponzorima. Recimo, jedna stvar o kojoj vrlo malo ljudi razmišlja je na koji način igrač ili trener uspije sebe da “napuni” za svaku utakmicu, često dan za danom. A to je zaista bitna stvar – uspjeti u tome da nađeš “drive” maltene svaku večer, da se digneš ponovo na svoj maksimum, iako si naprimjer dvije noći prije toga bio potpuno potrošen. I ne pričam samo o fizičkom aspektu”.

aleksandar dzikickkbuducnost volinemanja gordic
KOMENTARI

KOMENTARI