Sport Centar

Džeko za SC: Razgovarao sam s Prosinečkim, naša reprezentacija treba gledati isključivo sebe

Edin Džeko u proteklih nekoliko mjeseci bio je glavna tema svjetskih medija. Prvenstveno zbog povezivanja sa transferom u Chelsea, ali i rekorda koji je postigao, postavši jedini igrač na tlu Evrope koji je stizao do brojke od po 50 postignutih golova u tri različita prvenstva iz "liga petice".

Džeko za SC: Razgovarao sam s Prosinečkim, naša reprezentacija treba gledati isključivo sebe
FOTO: Džeko: Godio mi je interes Chelseaja, ali sretan sam u Rimu

Edin Džeko u proteklih nekoliko mjeseci bio je glavna tema svjetskih medija. Prvenstveno zbog povezivanja sa transferom u Chelsea, ali i rekorda koji je postigao, postavši jedini igrač na tlu Evrope koji je stizao do brojke od po 50 postignutih golova u tri različita prvenstva iz “liga petice”.

Kada se pridodaju i predstojeći nastupi reprezentacije BiH, opšti je zaključak da tema za intervju sa Dijamantom ima napretek. Ekskluzivni razgovor za SCsport.ba kapiten Zmajeva i napadač Rome započeo je upravo govoreći o velikom uspjehu i svom golgeterskom učinku u tri od pet najjačih svjetskih liga.

​”Ponosan sam na taj podvig, s obzirom na to da sam prvi kojem je to pošlo za nogom. Zaista nisam ni znao da niko prije mene nije to postigao, pa sam još sretniji zbog te činjenice. Svaka liga je specifična na svoj način, a ja sam, eto, uspio u Njemačkoj, Engleskoj i sada u Italiji postići najmanje po 50 pogodaka. Još sam sretniji što su neki od tih pogodaka pomogli mojim ekipama da ostvare velike rezultate, jer postignut gol, bez pobjede cijelog tima, ne znači ništa!”

UEFA je uvela novi sistem takmičenja za reprezentacije, a kapiten naše reprezentacije ima pozitivan stav o projektu Lige nacija. BiH će u novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali i pomenuto takmičenje, ući sa novim selektorom.

”Liga nacija je odlično takmičenje koje, osim kvalitetnih utakmica, donosi i plasman na EP. UEFA se stalno trudi da uvede novitete i dodatno poboljša kvalitet, tako da i ovaj projekat treba pozdraviti, izvući iz njega najbolje. Činjenica je da je svima pružena dodatna prilika za plasman na EP, pa to treba maksimalno iskoristiti. Ne znam da li će neke druge reprezentacije kalkulisati i igrati sa kombinovanim sastavima, ali to nije naš problem. Uvijek moramo gledati sebe, isključivo samo sebe”, rekao je Džeko.

Otkrio je i da je već obavio razgovor sa novim šefom stručnog štaba Zmajeva, Robertom Prosinečkim.

”Sa selektorom sam već razgovarao. O njemu zaista imam visoko mišljenje kao nekadašnjem igraču sa velikom karijerom, ali i kao čovjeku i selektoru. Vjerujem da ćemo imati dovoljno vremena i utakmica da se adekvatno spremimo za ono što nas očekuje u kvalifikacijama i u Ligi nacija, a samim tim i da se dovoljno upoznamo sa načinom rada novog selektora”.

Edin je bio jedna od glavnih tema u proteklom prelaznom roku, a sve zbog interesovanja ekipe Chelseaja za njegove usluge. Međutim, Džeko ne želi mnogo govoriti o tome te ističe da mu je godio interes Plavaca, ali i da ne osjeća potrebu da napusti Rim.

‘Ne bih da se vraćam u prošlost. Činjenica je da sam sretan u Romi i zadovoljan životom u Rimu. Ne volim se osvrtati na medijska nagađanja i špekulacije. Nekad ima istine, nekad je to pretjerivanje, a nekada obična borba za klik. Ponuda je postojala, vodili su se pregovori i meni je zaista godio interes Chelsea, to je sve što mogu i želim reći na tu temu. Lijepo mi je u Romi i uživam u Rimu, što se da primjetiti.”

Roma ove sezone igra u promjenjivoj formi. Dijamant ističe da sve ne može ići kako je zamišljeno te da je cilj Rome da ostane na trećem mjestu, koje bi im i u narednoj sezoni garantovalo nastupe u Ligi prvaka.

​”Očekivanja su velika, kao i svake sezone. Trudimo se da na svakoj utakmici damo sve od sebe, te da ubilježimo pobjedu, ali nekad ide po našim planovima, nekada ne. Međutim, fudbal je takav, ne pobjeđuje uvijek bolja ekipa, a često je za nešto više potrebno malo sreće. Želja nam je da do kraja sezone ostanemo na trećem mjestu i ostvarimo direktan plasman u Ligu prvaka i naredne sezone’‘, rekao je bh. napadač i dodao kako mu mnogo znači dolazak velikog prijatelja u redove Vučice:

”Kolarov mi je bio od velike pomoći kada sam ja dolazio u Mančester, a ovaj put sam ja njega dočekao, s tim što je on već prije bio stanovnik Rima. Svi znaju da smo Kolarov i ja veliki prijatelji, a to nikada nismo krili. Drago mi je što smo ponovo zajedno. Naravno da se družimo mimo terena, a Alex na terenu priča sam za sebe i svi smo svjesni koliko nam njegovo iskustvo znači.”

Edin se osvrnuo i na partije matičnog Željezničara te uspjeh juniora ekipe sa Grbavice u Ligi prvaka za mlade.

”Teško je komentarisati iz ove perspektive. Kao navijač Željezničara, naravno da navijam za svoju nekadašnju ekipu. Međutim, nisam dovoljno upućen u ostala dešavanja, pa sve što bih rekao na ovu temu, bilo bi iz srca. Adžem je dokazao da je dobar trener i pred njim i ekipom je jako mnogo dokazivanja. Za šta će to biti dovoljno, e to ostaje da se vidi. Dječaci su dokazali da imaju kvalitet. Pobijedili su Ludogorets i Lokomotivu te se odlično  nosili sa Atletico Madridom. Dakle, kvalitet postoji, sada ga samo treba nadograđivati i sve što tim momcima treba jeste prilika da se dokažu u seniorima. Naravno, treba biti strpljiv sa njima i pružiti im uslove da se razvijaju, a po onome što sam ja vidio, vjerujem da je pred nekima od njih zaista svijetla budućnost.”

Edin Džeko je jedna od poznatijih ličnosti koja prati i dešavanja na malonogometnoj Business ligi. Njegov prijatelj Jasmin Ligata i ove sezone neumoljivo trese mreže protivnika, a formu popularnog ”Lige” Džeko je, za kraj razgovora, prokomentarisao na ovaj način:

”Sve što zna, naučio je gledajući mene. Pametnom dosta!”

edin dzekofkzeljeznicarreprezentacija bihRomasc business ligaSerieasport centar
KOMENTARI

KOMENTARI

Kloc
Gost

Majstore,da nije tebe,mogao bi i Prosinčeki pjevati borbene…Ovako ipak imamo neke šanse u kvalifikacijama i Ligi nacija

wpDiscuz