Sport Centar

Džeko: Kad bi se pravio tim od igrača iz bivše Jugoslavije, najteže bi bilo selektoru

Kapiten Zmajeva Edin Džeko dao je zanimljiv intervju za beogradski "Blic". Napadač Rome je pričao o vlastitoj karijeri, igrama u italijanskoj Seriji A, reprezentaciji BiH...

Džeko: Kad bi se pravio tim od igrača iz bivše Jugoslavije, najteže bi bilo selektoru

Primjer ste za pravi razvojni put igrača. Kako vam je uspjelo da iz Bosne i Hercegovine i Željezničara, preko čeških Teplica, dostignete neslućene fudbalske visine?

– Formula za uspjeh su rad, predanost, ali i sreća. Odmalena sam imao želju da igram u jakoj ligi i stalno sam radio na sebi. Prvi san mi je bio ponesem dres Željezničara. Kada sam ispunio tu želju, krenuo sam dalje. Pružiti uvijek maksimum, biti pošten prema onome što radiš, ali i prema ljudima oko sebe – to je moja priča! Imam još snova, vidjećemo šta život nosi.

Iako vas na početku u Romi nije htio gol, pokazali ste vremenom da niste zaboravili da tresete mreže. Ako je Totti “princ Rima”, vi polako izrastate u “generala Rome”?

– Oduvijek sam vjerovao u sebe. Moja prva sezona u Rimu nije bila sjajna, ali to je bio nesretan splet okolnosti. Nisam prošao pripreme sa ekipom, promijenio sam mjesto boravka, stil igre, i bio mi je potreban period adaptacije. Nisam gubio nadu, znam koliko mogu, a htio sam da potvrdim kvalitet. Najlakše je bilo otići, ali želio sam da ostanem u Romi. Kritika je bilo, i to sa razlogom, ali sve to me ojačalo. Vjerovatno sada igram i svoju najbolju sezonu u karijeri.

Igrali ste, izuzev Španije, u tri najjače evropske lige?

– Svaka je specifična sama po sebi. U Italiji sam se prvi put susreo sa drugačijom vrstom odbrane. Engleska je kolijevka totalnog fudbala, sa mnogo trčanja, gdje nekada pripreme za meč padaju u vodu. Bundesliga je opet drugačija, ali atraktivna.

Imate život bez mrlje, a momci iz Srbije i Crne Gore, sa kojima ste igrali, ističu da ste pravi prijatelj.

– Drago mi je što me tako doživljavaju. I danas se družim sa drugovima iz djetinjstva, iako su nam se putevi razdvojili. U sredinama u kojima sam igrao bilo je fudbalera iz regiona i uvijek sam imao odličan odnos sa njima. Kolarov me je dočekao u Mančesteru. Zahvaljujući njemu brzo sam se adaptirao, čujemo se često. Isto važi i za Stefana Savića i Stevana Jovetića.

Pratite li rezultate reprezentacije Srbije?

– U toku sam sa kompletnim fudbalom u regionu. Znam da je Srbija, poslije loših kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, počela jako dobro u mundijalskim. Imate strašan potencijal! Sjajan spoj mladosti i iskustva. Čini mi se da ste na odličnom putu da napravite izuzetno moćan tim.

Kakve su mogućnosti reprezentacije BiH?

– Velike! Polako podmlađujemo tim, imamo nekoliko odličnih mladih igrača koji u jakim ligama pokazuju svoj kvalitet. Za nas bi bilo važno da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i tako trasiramo put mlađima koji dolaze.

Gdje biste voljeli da okončate karijeru?

– Još je rano za priču o toj temi. Daleko je to – uz osmijeh će Džeko.

Kada bi se napravio tim sastavljen od igrača sa prostora nekadašnje Jugoslavije – to bi bila fudbalska velesila?

– Imena sama po sebi dovoljno govore. Na svim pozicijama imali bismo po dvojicu, pa čak i trojicu igrača podjednakog kvaliteta. Naš region je rasadnik talenata, što se može vidjeti u svim ligama Evrope. U Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim državama igra veliki broj fudbalera sa područja bivše Jugoslavije i obično su nosioci igre svojih timova. Ili barem među tri najbolja igrača. To nije mala stvar. Ako bi se pravio jedan takav tim, najteže bi bilo biti selektor, ali i najlakše, jer on ne bi mogao da pogriješi koga god da stavi u ekipu.

Koji klub nosi posebno mjesto u vašem životu?

– Naravno Željezničar! Cijela moja priča je počela na Grbavici, taj klub mi je u srcu. Željo je moja prva ljubav i to nikada nisam krio. Proveo sam divno vrijeme u Češkoj, Njemačkoj i Engleskoj, a sada uživam i u Italiji.

edin dzekofkzeljeznicarRomaSeriea
KOMENTARI

KOMENTARI