Sport Centar

Dvoje kosovskih sportista učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Skijaši Albin Tahiri i Kijana Kryeziu predstavljaće Kosovo na 24. po redu Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, javlja Anadolu Agenci (AA).

Dvoje kosovskih sportista učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Skijaši Albin Tahiri i Kijana Kryeziu predstavljaće Kosovo na 24. po redu Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, javlja Anadolu Agenci (AA).

Predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta (KOK) Ismet Krasniqi i sekretar KOK-a Besim Aliti saopštili su na konferenciji za novinare da se Kosovo prvi put takmiči sa dvoje sportista na Zimskim olimpijskim igrama.

Krasniqi je kazao da je skijašica Kiana Kryeziu prva djevojka sa Kosova koja će učestvovati na zimskoj Olimpijadi.

“Na Olimpijskim igrama u Pekingu učestvuje 90 država, što znači da 105 zemalja nije uspjelo da ima svoje sportiste, što nas je učinilo ponosnim. Uprkos činjenici da naša zemlja ima lošu infrastrukturu uspjela je da ima dvoje sportista koji su se kvalifikovali za takmičenje i to je zaista veliko dostignuće“, rekao je Krasniqi.

Predsjednik Skijaškog saveza Kosova Milaim Kelmendi nazvao je historijskim i važnim učešće kosovskog tima na Zimskim olimpijskim igrama. Istakao je da takmičari koji dolaze iz ovog saveza, imaju stalnu finansijsku podršku države.

“Realno mi imamo pet takmičara koji su ušli u olimpijsku normu, ali ova dva su imala sreće da imaju najbolje norme i biće dio Olimpijade. Ja to nazivam dostignućem, jer je Skijaški savez Kosova za ovih 20 godina uspio da stane u red sa svim balkanskim zemljama“, kazao je Kelmendi.

Dvoje alpskih skijaša, Albin Tahiri i Kijana Kryeziu, ispunili su olimpijske norme u kvalifikacionom ciklusu, koji je zatvoren u nedjelju.

Tahiri (32) je ispunio četiri olimpijske norme u disciplinama slalom, veleslalom, alpska kombinacija i spust, dok se Kryeziu (17) kvalifikovala u disciplini spust.

Olimpijski tim Kosova debitovao je na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine sa jedinim sportistom Albinom Tahirijem koji se takmičio u pet disciplina alpskog skijanja.

Kosovsko rukovodstvo je odlučilo da kao i njihove kolege iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije diplomatski bojkotuje Zimske olimpijske igre u Pekingu u znak protivljenja zbog kineskog odnosa prema ljudskim pravima. Predsedništvo Kosova je u decembru prošle godine saopštilo da će kosovska predsjednica Vjosa Osmani bojkotovati sve zvanične ceremonije i aktivnosti tokom Olimpijskih igara u Pekingu. Kina, inače, nije priznala državu Kosovo.

Zimske olimpijske igre u Pekingu u Kini biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine.

albin tahirikijana kryeziukosovo
KOMENTARI